02/12/12 22:53
(http://e-vestnik.bg/)

200 хиляди путинци край стените на Кремъл

Колаж: иносми

Предизборният щаб на руския премиер и кандидат-президент Владимир Путин подаде заявка за най-мащабния митинг в историята на Русия от 1990 г., пише вестник “Московский комсомолец” под заглавие “200 хиляди путинци край стените на Кремъл”.

Щабът е подал в кметството на Москва заявка за двестахилядна демонстрация на 23 февруари на Манежния площад пред Кремъл в подкрепа на кандидатурата на Путин на президентските избори на 4 март, съобщи неговият ръководител Станислав Говорухин.

По-рано на опозицията не бе разрешено да митингува в близост до Кремъл. Ако общината санкционира акцията на путинския щаб, “опозиционно настроената общественост със сигурност ще съзре тук политическа провокация”, твърди “Московский комсомолец”.

Подготвяният масов патриотичен митинг - продължение на предишна пропутинска проява на 4 февруари, “е посветен на Отечеството, което според нас е в опасност. Отечеството, а не предизборните битки, има първостепенна роля за нас”, уверява Говорухин, цитиран в “Росийская газета”.

Според него щабът на Путин е получил множество предложения от различни региони на Русия за масова акция в подкрепа на кандидата. Ако кметството разреши, може да бъде организирано и шествие в Москва, каза Говорухин. “Патриотично настроени обществени организации” от провинцията планират и други подобни акции през февруари, заяви заместникът му Алексей Анисимов.

Руските комунисти също подготвят на 23 февруари петхилядно шествие по случай отбелязвания тогава “Ден на защитника на отечеството” и 94-ата годишнина на съветската армия и военноморски флот. Според Сергей Обухов, секретар на ЦК на компартията, предвижда се и митинг край паметника на Карл Маркс в Москва, добавя изданието.
Организаторите на пропутинския митинг са поканили да говори и самия премиер, отбелязва “Комерсант”, като добавя, че смятат да дойдат и опозиционери, “за да погледнат в очите” участниците в проявата.

Вестникът припомня свои публикации, според които на акцията в подкрепа на Путин на 4 февруари властите са изпратили принудително - чрез “административния си ресурс” - служители от столични ведомства, учреждения, учебни заведения и предприятия.

Оргкомитетът на протестните митинги под надслов “За честни избори”, провеждани от декември в Москва, ще обсъди идната седмица следващите съвместни действия на опозицията. Най-популярна засега е идеята за общограждански митинг на 5 март, веднага след президентските избори. За 26 февруари пък е насрочена акция “Големият бял кръг” (белият цвят е символ на опозиционните протести, б. р.). Предвижда се участниците да образуват верига по московския кръгов булевард “Садовое колцо”, като се хванат за ръце; за целта са необходими 34 хиляди души, посочва “Комерсант”.

Предизборният щаб на Путин очевидно ще разграничи проявата на 23 февруари от структурите, традиционно подкрепящи властта. Не всички формирования, участвали в предишната пропутинска акция, са готови да се включат и в новия митинг, отбелязва “РБК дейли”.

“Не сме съвсем доволни от политиката на Путин, защото това са някакви полумерки. Готови сме да го подкрепим, ако действа по-радикално”, заявили например хора от Международното евразийско движение. Плановете на путинския щаб “забавляват опозицията”, пише всекидневникът и цитира Евгения Чирикова, шеф на движението “Екоотбрана”, според която Путин “кара хората в големи количества да го обичат на студа”.

Общественото движение Общоруски народен фронт (ОНФ) разширява своето присъствие на политическата сцена в страната. Създаден по инициатива на Путин и подкрепящ президентската му кандидатура, ОНФ започва да измества от позициите й управляващата партия “Единна Русия”, чийто лидер е премиерът, твърди “Независимая газета”.
Говорухин предлага например в парламента да бъде създадена фракция на ОНФ, “да се премахне и принципът за солидарното партийно гласуване”, информира изданието.

В Държавната дума се говори, че споменатата в понеделник от президента Дмитрий Медведев солидна дясна партия ще се формира чрез отделяне на част от “Единна Русия”. Засега обаче законодателството не позволява да се дели мнозинството в парламента, посочва всекидневникът.

“Единна Русия” ще бъде реформирана, защото “Путин явно се дистанцира от нея”, убеден е депутатът ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване