12/15/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Ислямист, отрасъл в Швеция, донесе там джихада

Правда.ру

Тероризмът дойде и в Швеция - една от най-богатите и спокойни държави. На 11 декември в центъра на Стокхолм загина терорист самоубиец, иракчанин по произход. И само бързата реакция на полицията опази шведската столица от голяма трагедия.

Всъщност властите в скандинавската страна отдавна се готвеха за големи неприятности. Още на 1 октомври обявиха високо равнище на терористична заплаха заради “нараснала активност на някои групи от населението”. Стана ясно, че е имало защо. На 11 декември, докато в Стокхолм приключваха Нобеловите тържества, градът бе разтърсен от извънредно произшествие.

Започна се с малка експлозия в кола, паркирана в центъра. Последва по-мощен гърмеж. Един човек загина; двама минувачи бяха леко ранени. Щом приближиха трупа, полицаите изпаднаха в истински шок. Край тялото на убития бяха открити шест взривни устройства - изрезки от тръби, завързани заедно. За щастие бе задействано само едното, и то не най-мощното.

Разследването установи, че терористът се е движел към централната улица “Дротнинггатан”, подобна на московския “Арбат”, където има много магазини и вече са започнали коледните разпродажби. Ако престъпникът бе стигнал там, жертвите щяха да са десетки. В събота вечерта стана очевидно, че в Стокхолм за пръв път в историята е извършен опит за терористичен акт.

“Това е много тревожно произшествие. Опитът за терористичен акт бе неуспешен, но можеше да има наистина катастрофални последици”, коментира шведският външен министър Карл Билд. Шефът на службата за сигурност Андерс Торнберг заяви, че срещу страната за пръв път се е изправил атентатор самоубиец. Имамът на най-голямата джамия Хасан Муса осъди покушението и подчерта, че за бомбаджиите няма и не може да има оправдание.

После се разбра, че преди смъртта си мъжът извикал нещо на арабски. Ислямистки сайт разкри името му - Таймур Абдел Уахаб. Шведският в. “Експресен” съобщи, че 29-годишният смъртник, роден в Ирак, от 1992 г. живял в шведския град Транос, после следвал спортна медицина в университета на британското графство Бедфордшър. Оставил съпруга и две дъщери.

Анализ на профила на терориста във Фейсбук премахна всички съмнения: центърът на Стокхолм наистина за малко не е бил взривен от ислямист. Стана ясно, че Уахаб с удоволствие е качвал на страницата си видеозаписи от войната в Ирак, кадри от атаки на бунтовниците в Чечения, също и снимки на затвора в базата на САЩ Гуантанамо.
Освен това шведската осведомителна агенция ТТ получи имейл на шведски и арабски, в който се казваше, че е дошло време и шведи да гинат също като жителите на Афганистан. Имаше и заплахи срещу шведския карикатурист Ларс Вилкс, нарисувал преди три години няколко шаржа на пророк Мохамед и разгневил с това мюсюлманите в цял свят.

Тези версии за станалото в Стокхолм изглеждат напълно правдоподобни. Първо, в Афганистан са разположени близо 500 шведски военни, което със сигурност дразни ислямистите. А каква е силата на карикатурите, знаем още от 2006 г., когато рисунки, публикувани от датски колега на Вилкс, разяриха мюсюлманите и те започнаха погроми в посолствата на Дания навсякъде по света. Тъй че за ислямистите е било логично да изберат за мишена тъкмо Стокхолм. Ал Каида впрочем е обявила награда от 100 хиляди долара за главата на Вилкс.

От принципна важност е фактът, че неуспелият атентатор е живял дълги години в Швеция, имал е и шведско гражданство. Щом е прегърнал идеите на радикалния ислям, значи в конкретния случай политиката за интеграция на имигрантите в местното общество е претърпяла провал. Станалото в Стокхолм за пореден път поставя въпроса за отношенията между коренното население и имигрантите, предимно тези от мюсюлмански държави.

Днес броят на мюсюлманите в Швеция наближава 400 хиляди, близо 4 на сто от населението на страната. Над 140 хиляди от тях са дошли от Ирак, 80 хиляди - от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване