12/16/10 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Берлускони и цената на победата

в. Кориере дела сера

Силвио Берлускони. Снимка: флоутв

Берлускони със сигурност постигна победа. Ще бъде абсурдно да отричаме този факт. Безполезно ще е и ако с горчивина коментираме как точно Берлускони успя да победи противниците си. Но мащабите на тази победа, както и нейните последици трябва да накарат победителя да се позамисли.

В навечерието на вота на недоверие позициите на двете групи, обособили се в редиците на десноцентристите, значително се сближиха. Нито една от тези две групи не се бе отказала от своите политически възгледи, но и двете, както изглеждаше, бяха съгласни, че Берлускони трябва да продължи да управлява страната и че е необходимо едно по-различно правителство, което да се отличава по своя състав и по своята програма от настоящото.

Разногласията между тези две групи бяха относно това как да протече втората половина от мандата на настоящия парламент. Опозицията призоваваше Берлускони да подаде оставка. Премиерът естествено отказваше да се подчини на подобни призиви. Но ако той все пак беше подал оставка, то това щеше да позволи на Джанфранко Фини и на Пиер Фердинандо Казини да започнат преговори за съставянето на ново правителство и тези преговори те щяха да водят от позицията на силата.

Но Берлускони се заинати, предприе нещо като контраофанзива и отбеляза точка. Победата му, разбира се, не е смазваща и вълнуваща, но поражението на неговите противници е неоспоримо. Най-вече това на Фини, който сега трябва да си зададе въпроса дали това, че е председател на Камарата на депутатите не направи неговия бунт срещу Берлускони по-малко убедителен и вдъхващ доверие. Но онова, което е от най-голямо значение за Италия, което интересува действително италианците, е какво смята да прави Берлускони с тази постигната победа.

Премиерът има пред себе си два пътя. Той може да избере да се наслаждава на успеха си, да се пъчи пред претърпелите поражение, да остави нещата такива каквито са и да обяви, че ще управлява сам до края на мандата си. Трите гласа мнозинство в парламента обаче няма да му позволят да избегне безбройните капани, които ще се отворят изпод краката му в Камарата на депутатите и в парламентарните комисии.

Но тези капани ще поднесат на тепсия на Берлускони оправданието, че правителството не може да управлява по вина на опозицията. А ако спънките са прекалено големи и Берлускони успее да постигне разпускането на парламента, то тогава той ще започне да рецитира ролята на добрия лидер, бесрамно предаден от неговите съюзници. Ако Берлускони възприеме тази линия на поведение, то Италия ще бъде обречена да изгледа още една сцена от срамния спектакъл, на който станахме зрители през последните няколко месеца.

Отново ще се занижат детински препирни, обиди и подигравки. Така вниманието на всички ще се отклони отново от икономическите и финансовите проблеми, които преживява Италия. А ако в подобен климат се проведат и нови избори, то няма да има значение кой печели или кой губи. Със сигурност и в двата случая ще загуби цяла Италия.

Вторият път пред Берлускони е създаване на ново мнозинството. Днес тази перспектива може и да изглежда невероятна, но тя може и да се осъществи само ако Берлускони съумее да се откаже от желанието да си приписва всички заслуги, от нападките към съдиите защото колкото повече напада магистратите, толкова повече се отдалечава възможността за реформа и от пораждащите най-големи критики и спорове аспекти на неговата лична дипломация. Но и това не е достатъчно.

Необходим е и нов закон за изборите. Реалист като Берлускони не може да пренебрегва факта, че настоящият избирателен закон доведе до катастрофални резултати както в политически, така и в морален план. На италианците им писна в парламента да влизат кандидати, излъчени от самите италианските партии. ...

Публикувана на 12/16/10 22:15 http://e-vestnik.bg/10645/berluskoni-i-tsenata-na-pobedata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване