12/16/10 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Лукашенко не пуска властта въпреки Русия и Запада

Ричард Бамфорт

Ройтерс

Уго Чавес и Александър Лукашенко. Снимка: официален сайт

Беларуският президент Александър Лукашенко е убеден, че ще бъде преизбран за четвърти мандат в неделя напук на Запада, който се опитва да озаптява често твърдото му управление, и на опитите на Русия да го постави на колене.

Опирайки се на досегашните факти, може да се каже, че 56-годишният бивш директор на колхоз, който управлява бившата съветска република Беларус като планова икономика от 1994 г. насам, ще получи до 80 процента от гласовете. Както в предишните случаи, опозиционни групи вероятно ще твърдят, че е имало изборни измами.

Въпреки шумната открита кампания на Москва срещу него и силните критики на Запада Лукашенко - ненадминат майстор в настройването на една страна срещу друга - удобно ще използва протестите, казват анализатори.

Самият Лукашенко не го гризат съмнения. “Определено ще има политически промени. Но не във властта в Беларус”, каза той пред журналисти в Москва в петък.

Той може обаче да се окаже изправен пред повече трудности в управлението през следващите пет години особено, ако отношенията с Русия, която снабдява беларуските рафинерии с ценния необлаган суров петрол, се влошат още повече. Той трябва да изпълни също обещанието си да увеличи средната месечна заплата на 1000 долара, казват коментатори.

Международният валутен фонд твърди, че страната с население 10 милиона отново е на пътя на икономическия растеж, но остава уязвима. Други анализатори сочат забележителното му оцеляване на поста, като се има предвид, че бе заклеймен като “последния диктатор” в Европа от администрацията на Буш заради хвърлянето в затвора на опоненти и потискането на медиите.

“Хората толкова често предричаха, че той ще бъде свален от власт заради икономиката, но това не се случи. Ако някой може да оцелее, това е той. Той е хитър”, каза Матю Фриър, експерт по Беларус в Бирмингамския университет в Англия.

За разлика от 2006 г. опозиционни групи не успяха да се споразумеят за общ кандидат на изборите на 19 декември и сега най-малко 7 кандидати се съревновават с Лукашенко. Повечето предпочитат преминаване към пазарна икономика и към политически плурализъм, поне на хартия.

Начело на списъка е Владимир Некляев, поет и лидер на движението “Говори правду” (Казвай истината). Лукашенко твърди, че Некляев е финансиран от Русия. Той отрича това.

Изборни наблюдатели за първи път от 1994 г. насам ще бъдат допуснати до участие в преброяването на гласовете, макар че около 40 процента от избирателите ще подадат гласа си по-рано и преброяването им няма да стане с участието на наблюдателите.

Какъв резултат иска Русия е загадка за повечето анализатори. Лукашенко използва милиарди долари от Русия, за да съживи промишлеността, но разногласията относно енергийните доставки и политиката на Москва в Кавказ подразниха Кремъл. Той сключи сделка в четвъртък с Русия за износните мита за петрола, които могат да спестят на Минск до 4 милиарда долара, и може да е успял да закърпи отношенията - поне засега.

Лукашенко бе изправен обаче пред жестока клеветническа кампания от руския канал Ен Ти Ви, който го обвини в корупция и политически репресии.
“Русия се опитва да разбере как да се справи с Беларус. Тя силно се интересува как руските бизнес интереси могат да имат по-голям контрол върху петролните рафинерии и тръбопроводи в Беларус”, каза Фриър.

“Но Москва не иска да предизвика “цветна революция” там”, каза той, визирайки прозападните промени във властта в други бивши съветски републики като Украйна и Грузия.

Европейският съюз, който предостави възможност за бъдещи заеми на Минск на стойност 3,5 милиарда долара, може също да се чуди как да се отнесе към страна, която граничи с три негови членки.

Доскоро ЕС категорично заклеймяваше политиката на Лукашенко, но сега загърби тази стратегия заради риска да тласне Лукашенко ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване