12/19/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Как Келтският тигър се превърна в прасе

Стоманеният пилон, символ на нова Ирландия, на ул. “О`Конъл” в Дъблин.Снимка: Стрийтсъфдъблин

Ирландия се оказа най-силно засегната страна от сътресенията в еврозона и ако по причините и пътищата за излизане от кризата има разногласия сред наблюдателите, то по това твърде нелицеприятно заключение за Дъблин спор няма. Само до преди няколко години страната бе определяна като “келтския тигър” заради нейната най-динамично развиващ се икономика в Европа, а сега изпадна в категорията “прасета” (от съкращението на английски, получено от първите букви на Португалия, Италия, Гърция и Испания - PIGS, а вече и плюс Ирландия - PIIGS) поради острите финансови проблеми, големите дефицити и дългове.

На фона на безпрецедентни и драстични съкращения на бюджетите в цяла Европа ирландското правителство обяви свиване на разходите с 18 млрд. евро през идните три години.
След разгорещени дискусии парламентът на Ирландия одобри на 15 декември плана за подпомагане на страната на стойност 85 млрд. евро, договорен в края на ноември с ЕС и Международния валутен фонд (МВФ). “Това е единствената реалистична основа, върху която ние можем да изградим възстановяването си”, заяви финансовият министър Брайън Ленихън, хвърляйки ръкавица към опозицията да представи “надеждна алтернатива” на този план, приет под безпрецедентния натиск на другите европейски страни и пазарите, коментираха анализатори пред световните агенции.

Медиите и опозицията в Ирландия заклеймиха остро плана. Ирландските медии като цяло реагираха яростно на плана още при обявяването му. Планът “ни осъжда с поколения на непоносим дълг”, писа в. “Айриш сън”, определяйки като “много висока” исканата лихва от 5,8 на сто. “Ирландия е парализирана от лихви за 10 милиарда годишно”, би тревога в. “Айриш екзаминър”, допълвайки, че вместо да спаси държавата, международният план най-вероятно ще я опропасти. Финансовият министър Ленихън отхвърли аргументите на опозицията, че условията на ЕС и МВФ са прекалено тежки. Това обаче не попречи на лидера на лейбъристите Еймън Гилмор да обвини правителството, че е довело страната до фалит и е сключило с международната общност лошо за Ирландия споразумение.

Унизителното “вадене от калта” първоначално бе отхвърляно като вариант за излизане от кризата. Впоследствие обаче, очевидно след активни совалки из коридорите на властта, то се оказа крайно необходимо. Първоначално кабинетът на Кауън отказа международният план да бъде гласуван от парламента, но на фона на главоломно спадащата обществена подкрепа направи остър завой, приемайки вота с надеждата чрез него да изправи до стената опозиционните партии. Опозиционната партия “Фина Гейл” и Ирландската лейбъристка партия, които според проучванията на обществената нагласа са сочени като вероятни победители на насрочените за началото на идната година парламентарни избори, дори заплашиха да предоговорят условията, ако дойдат на власт. Които и партии да сформират следващото правителство, каквато и да бъде тяхната политическа палитра, те няма да имат полезни ходове, за да променят драстичните орязвания на бюджета, наложени на вече обезкървения някогашен “келтски тигър”, в замяна на международната помощ.

Ирландската криза е тежък удар за еврозоната

Освен чисто национално измерение ирландската криза е тежък удар за еврозоната, защото Ирландия следваше формулата за успех с еврото, проповядвана от Европейската централна банка (ЕЦБ): нисък дефицит, понижаване на заплатите, конкурентни данъци, увеличаващ се износ и икономичен живот. Само че при спасяването на банковия сектор Дъблин източи силно хазната. Според изчисления на агенция Блумбърг общият размер на средствата, които ще бъдат необходими за подпомагане на закъсалите банки, може да достигне 50 млрд. евро, като основна причина за това е нарастването на средствата за рекапитализиране на най-голямата банка в страната Англо Айриш (Anglo Irish Bank Corp.), в която Дъблин вече изля 22,9 млрд. евро, след като тя се изправи пред сериозни затруднения в началото на 2009 година.

Международната рейтингова агенция Мудис (Moody’s) понижи на 17 декември с цели ...

Публикувана на 12/19/10 22:30 http://e-vestnik.bg/10659/kak-keltskiyat-tigar-se-prevarna-v-prase/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване