12/21/10 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Малка Коледа и Бъдни вечер - как са празнували българите


Българска трапеза на Коледа. Снимка: “Български традиционен календар”. Илюстрована енциклопедия

Деня преди най-големия и тържествен зимен празник Коледа българите наричат Малка Коледа, Суха Коледа, Бъдни или Каден вечер, Малото Коледо (в Софийско), Крачун (в Плевенско и крайдунавските селища), „Неядка” (в Дупнишко), Бъдник, Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич.

Още в ранни зори на 24 декември във всеки дом започва суетнята около подготовката за Бъдни вечер, когато всички ще се съберат около празничната трапеза в очакване на най-голямото събитие в християнския свят - раждането на Спасителя. Мъжете колят прасетата за следващия ден - Коледа. В тракийските селища Бъдни вечер е втората кадена вечеря, а в останалите български краища - първа кадилка, откъдето е и названието Каден вечер.

Стопанките отделят особено внимание и умение на приготвянето на бъднивечерските и коледните хлябове. Те са три вида, според предназначението им в обичаите.
Първите са хлябове, посветени на Коледа – големи кръгли пити, наричани боговица, богова пита, божичник, светец. Върху тях се прави пластична украса от тесто, като най-често се изобразяват кръст и цветя.

В Западна България стопанките омесват и пита със сребърна парà или с други белези в нея - сламка, мънисто, и по тях гадаят за бъдещето. „Боговиците” се замесват с „мълчана”, „неначената вода”, налята мълчешком в бяло котле от моми или млади булки, а брашното се пресява през три сита. Приготвянето на питите се поверява на жена, облечена празнично и обредно чиста. Тя извършва необходимите действия, съпровождайки ги с изричане на благословии за здраве и плодородие.

Вторият вид хлябове са посветени на земеделието, скотовъдството, на къщата и покъщнината. Щом тестото е готово, се пристъпва към „писането” на хляба, за което се изисква голям майсторлък. От тесто се моделират моменти и предмети, свързани със селскостопанската дейност в съответния район, и оттам хлябовете се наричат гумно, харман, рало, орач, кошара, бъчва.

Третия вид обредни хлябове за Коледа приготвят момите за избраниците си – коледарите. Това са дебели пръчки от тесто, навити спираловидно или преплетени като плитка, и обградени с отворен обръч. Наричат ги вит-превит кравай. Не са забравени и малките коледарчета. За тях се омесват много коледни кравайчета, колачета, пупки, за да има за всички деца, влезли в къщата.

Докато стопанките приготвят обредните храни за тържествената бъднивечерска вечеря, из селото тръгват малки коледарчета – момченца на възраст от 6-7 до 10-12 години, заради което празникът е познат и като Детешка Коледа. Те са разделени на групи и с преметнати през рамо шарени торбички и дрянови тояжки в ръце, наричани кофръжалка или коледница, влизат от къща в къща. Навсякъде децата изричат благословии и пеят песни, с които пожелават да е богата годината, да се раждат много плод и добитък. Стопаните ги посрещат със сито, пълно с жито, с което посипват коледарчетата.

Още при прекрачването на прага на къщата момчетата викат: ”Бог се роди, Коледо!” Другаде питат домакините: „Славите ли млада Бога?”, а те им отговарят: „Славиме!” След това коледарчетата чукат с тояжките си върху разпилените по земята зърна и викат: ”Да се роди, дето рало ходи и дето не ходи”. В Разградско момчетата наричат: ”Кълца, кълца, Коладе ле, синца кълца, Коладе ле!”, а в селата в Добруджа: ”Хоцам, боцам, Коладе ле, дай, бабо, едно кравайче!”

Коледарчетата са очаквани с радост и нетърпение във всеки дом, като предвестници на богата реколта. Даряват ги щедро със сланина, сушени плодове, орехи, с дребни монети, които момчетата прибират в торбичките си. Дават на всяко коледарче  и от специално приготвените кравайчета - „колачета”, „превитаци”, „кофръги”, които децата нанизват на дряновите си тояжки.

Много важен момент от бъднивечерската обредност е приготвянето и запалването на празничния огън, както и обичаите около него. Отсичането на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване