12/23/10 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ - 150 години след Гражданската война белезите остават

ДПА

Това бе най-кървавата война в историята на САЩ, разкъсала земята между Севера и Юга и разделила семейства. С приближаването на 150-годишнината от избухването на Гражданската война, белезите от конфликта върху нацията са все още неизличими.

Последиците могат да бъдат открити в десетки малки неща - от символите на Конфедерацията на южните щати по време на войната, които са втъкани в знамената на няколко южни щата, през текста на химна на щата Мериленд, призоваващ жителите да прогонят “северната сган”, до все така популярното бойно знаме на Конфедерацията, отпечатвано върху стикери и тениски.

“Това е нещо повече от история”, каза Ерик Емерсън, управител на щатските архиви на Южна Каролина. Щатската колекция, за която той отговаря, включва Декрета за отцепване - документ, с който южните щати обявяват отделянето си от Севера. Южна Каролина е първа, като обявява, че се отцепва от съюза на 20 декември 1860 в отговор на избирането на президента Ейбрахам Линкълн - републиканец, който е против робството.

За да отбележи годишнината, щатът откри тази седмица паметна плоча на мястото, където е подписана декларацията, а церемонии имаше в плантация близо до Чарлстън, включително прочитане на документа и изстрели с мускети, съобщи местната телевизия.

Разцепването на САЩ на Север и Юг води до четиригодишна гражданска война, която унищожава южния пейзаж и причинява смъртта на над 620 000 войници и от двете страни. Войната в крайна сметка води до освобождаване на близо 4 милиона роби и запазва САЩ като единно цяло, преобразявайки страната само 85 години след Декларацията за независимост от Англия.

САЩ се готвят да отбележат 150-годишнината от конфликта, като започнат 2011 г. със серия събития по бойни полета, в музеи и на други места. Официалното начало на тържествата ще бъде на 12 април, годишнината от нападението на Конфедерацията срещу държания от Съюза (северните щати) Форт Съмтър в Чарлстън, Южна Каролина. Смята се, че това са първите изстрели във войната.

Но Северът и Югът продължават да възприемат по различен начин войната. “На Юг има много по-силна връзка с това минало. Всяко семейство знае истории за загинали роднини или изгорени къщи”, отбелязва Емерсън. “Но това е въпрос също на поколение: по-младите са доста по-малко заинтересовани”.

“Ню Йорк таймс” отбелязва, че тази годишнина ще бъде отбелязана по-различно. На 100-годишнината щатът Джорджия все още защитаваше представата, че Югът просто се е защитавал срещу “агресията на Севера”. От 1960 г. обаче движението за гражданските права до голяма степен промени представата за конфликта и това, че той се корени в робството.

“По време на 100-годишнината от Гражданската война през 1960 г. Джорджия възхваляваше Конфедерацията и представата, че щатът се е отцепил в дързък ход за защита на правата на щатите срещу северните агресори”, пише вестникът. “Този път щатските историци възприеха различен подход, като обявиха, че Джорджия се е отцепила, за да защити робството”.

След войната обаче Югът се придържаше към легендата за Загубената кауза. Без съмнение има хора, които смятат, че сме загубили войната, но сме били по-цивилизованите, че сме били “джентълмените от Юга”, каза Емерсън. “Например, ако някой шофьор непрекъснато натиска клаксона, някои хора ще кажат “Този е янки!”".

Многото имигранти, които пристигат в Севера след войната, замъгляват донякъде спомените още в края на 19-и век. Но след 150 години и двете страни гледат на своите опоненти по-меко отпреди.

Дори в Юга представите се промениха. Историкът Йоана Ариета сочи генерал Уилям Шърман, който води известната с жестокостта си офанзива на Съюза, поставила на колене Юга, като добър пример как се променят представите, дори на Юг. Шърман изгорил по-голямата част от родния й щат Джорджия и се превръща в икона и за двете страни, но днес “той не е само светецът, или само злодеят”. “В Севера също е така”, каза Ариета. “Вече можем да скърбим ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване