01/05/11 04:48
(http://e-vestnik.bg/)

Кой сложи паметника в Правец - за възраждането на култа към Живков

Продължение от вчера, виж “Ще гръмне ли някой новогодишно и паметника на Живков в Правец?

На откриването на паметника на Тодор Живков в Правец 2001 г. Отляво надясно: Георги Първанов, тогава още лидер на БСП и кандидат-президент, Бойко Борисов, току-що назначен за главен секретар на МВР, Евгения Живкова, внучка и осиновена дъщеря на Живков, Младен Червеняков, депутат от БСП и бивш министър на правосъдието. Снимка от личен архив, която се разпространява в Интернет.

Живков не може да се сравнява със Сталин като диктатор не само поради мащабите. Той попада в друг исторически отрязък, него на власт го докарва вълната на Хрушчов, която развенча сталинизма в СССР. Кървавият режим е заменен с желязна ръка в кадифена ръкавица. В България култът към Вълко Червенков е заменен с култ към Тодор Живков.
Днес 33-годишното управление на Живков се оценява и отрицателно, и положително, по този въпрос българите са разделени. Но неговите поклонници и противници не са разпределени като в Украйна предимно в източната или западната част на страната.

В България преклонението пред Живков се развива след известна преоценка. Свалянето му през 1989 г. беше посрещнато с всенародна радост, защото недоволството от 33-годишното му управление беше достигнало предела си. Той обаче беше късметлия - слезе от властта точно навреме, защото фалитът, до който беше докарал държавата, стана факт в годината след свалянето му. Новото правителство се принуди да обяви мораториум върху плащането на натрупания от Живков външен дълг от 12 млрд. долара. А цялата нерационална икономика на социализма рухна. Причината беше главно липса на пазар за неконкурентни изделия. Много малко производства оцеляха и бавно и постепенно бяха приватизирани.

Жители на Правец и почитатели на Живков поднасят венци на неговия 99-годишен юбилей през септември 2010 г. Снимка: Ботевград днес

Разпадът на комунистическата икономика, последвалите кражби, беззаконие и корупция породиха мощна носталгия по времето на бившия Първи, когато животът беше сигурен, токът и парното - евтини. Хората обаче бързо забравиха, че някога са разказвали вицове за Живков и режима, оплаквали са се от скъпотия, че са чакали ред за жилище по 20 години и за автомобил по 15 години, не са могли да пътуват в чужбина, имало е деформации във всички сфери на обществен живот и политически преследвания. Процесът срещу Живков беше не за национална катастрофа, до която стигна България, а за дребни нарушения на законите - раздаване на апартаменти без ред и др. - единствените възможни нарушения, за които може да бъде съден. След няколко години дела и домашен арест, Живков се превърна в измъчена жертва на правосъдието.
Днес паметникът в Правец се радва на одобрение и от местни, и от хора из цяла България. Дори сега, през декември, общинският съветник от БСП във Велико Търново доц. д-р Мирко Робов внесе предложение в общината за поставянето на паметник на Тодор Живков в алеята на заслужилите за Велико Търново.

Откъде се взе този паметник и как му се присмя Радой Ралин

Българите над 40-50 години ще си спомнят, че бюст-паметник на Живков му беше издигнат приживе и положен на площада в Правец през 1987 г. Имаше тържествено откриване, на което присъства самият Живков и членове на Политбюро на ЦК на БКП, излъчиха и репортаж по телевизията. Бюстът беше далеч по-голям от познатите в парка бюстове на бележити българи, издигнат на висок камък, и беше дело на скулптора ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване