01/06/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Румъния - чия е вината за неуспеха Шенген

Траян Бъсеску. Снимка: ртс

Траян Бъсеску смени радикално подхода по въпроса Шенген. Ако първоначално се разгневи на Франция и Германия, обвинявайки ги в дискриминиране на Румъния, след пауза за размисъл вероятно президентът намери подходящия тон: “Проблемът с Шенген е при нас у дома (…) За политическата част поемам отговорност, но техническата част се пада на съдебната система, на парламента, които трябва да направят така, че да създадат доверие, че сме решителни в борбата с корупцията”.

Не е лесно за нито един политик да поеме отговорност за един подобен неуспех, дори ако, най-малко на теория, се намира в края на кариерата си и на финала на изпитите пред електората. Не си спомням Йон Илиеску например да е поемал отговорност някога за някаква вина или за някакъв неуспех, така че жестът на Траян Бъсеску е значим и показва забележителна политическа смелост.

Но наред с това този жест би трябвало да бъде сигнал, защото колкото и да би им харесало на неговите противници, Траян Бъсеску не е единственият отговорен за този неуспех. Заедно с него такъв почетен жест би трябвало да направи на първо място Емил Бок, като шеф на едно правителство и на една партия, които не само че не предприеха нито един сериозен удар срещу корупцията, а точно обратното - показаха една склонност към нея, идентична с тази на Социалдемократическата партия и на правителството на Адриан Нъстасе.

И солидарно с Емил Бок, би трябвало да поемат отговорност бивши и сегашни министри, отговорни за договорите за политическата клиентела, начело с г-жа Елена Удря, с г-н Адриан Видяну или г-н Раду Берчану - този, който се присмя на критериите за прозрачност, подкрепяни от Моника Маковей. Би трябвало да направи почетна декларация и Василе Блага, под чието ръководство някои несъвместими категории лица се чувстваха толкова добре заедно.

Би трябвало да поемат отговорност и народните представители от Демократично-либералната партия (ДЛП), които гласуваха така, както гласуваха в случая Ридзи (бившата министърка на младежта и спорта Моника Якоб Ридзи, която бе обвинена в корупция - бел. ред.), които имаха нужда от удължавания, за да дадат достойна форма на закона за Агенцията по прозрачност, но и кметовете и председателите на окръжните съвети от ДЛП, които практикуват на свой ред политическия клиентелизъм и които ограбват фирмите, включително чуждестранни, където ги сварят.

Но политическата отговорност не се свежда до сегашната власт, понеже съдебната система, корупцията и престъпността не достигнаха тревожни нива само за две години. Това, което се случва сега, е резултатът от серия корумпирани и клиентелистки управления, които не направиха нищо друго, освен да увеличат дефектите. Не са невинни, дори ако сега се правят на девственици и сочат с пръст към сегашната власт, нито Социалдемократическата партия (СДП), нито Националнолибералната партия (НЛП). Да не забравяме, че по време на управлението на Нъстасе е била установена предпазната клауза в сферата на правосъдието, а по време на управлението на Таричану Моника Маковей бе прогонена от правителството, а мониторинговите доклади продължиха да бъдат много лоши.

Но отговорността не е само политическа. Би трябвало да си поеме вината и Висшият съвет на магистратурата - основният фактор за блокажа на реформата в съдебната система, но и прокурорите и съдиите, които гласуваха бившия и настоящия състав на този толкова спорен орган. Би трябвало да се чувстват виновни всички прокурори и съдии, които са приемали подкупи, които са водили и издавали присъди по процеси по съвършено други критерии от тези, които законът налага, които организираха незаконна стачка, за да получат по-високи заплати, които блокираха чрез нелепи решения реформите в ключови области.

И би трябвало да се чувстват виновни всички корумпирани функционери, чиято лакомия изплаши ЕС, всички митничари, които направиха така, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване