01/11/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Хаити губи търпение - една година сред развалини

Би Би Си

Момче седи сред развалините на дома си в Хаити. Снимка: джинюз

Една година след земетресението, което опустоши Хаити, интензивните усилия за оказване на помощ все още не дават осезаеми резултати, докато холерата, изнасилванията и отчаянието са се превърнали в реалност. На страната бяха обещани близо 11 милиарда долара помощи през следващите 10 години, но голяма част от тези пари тепърва трябва да пристигне, тъй като вече се проявяват съмнения заради корупцията в правителството и продължаващите бунтове след оспорваните избори през ноември.

А в центъра на Порт-о-пренс президентският дворец продължава да е в развалини. Съществувалото преди огромното зелено пространство зад дворцовия комплекс днес е море от палатки. След толкова много месеци купчините камъни, дърво и огънати метални скелети, представлявали някога домове и офиси, продължават да задръстват улиците и стърчат между оцелелите домове като изгнили зъби. За мнозина вината за всичко това е на близо четирите хиляди международни хуманитарни агенции, който действат в страната. “Никой не знае какво вършат те, никой не знае кой ги изпраща, никой не знае с какви пари разполагат, никой не знае в коя област имат намерение да действат - заяви социологът и университетски преподавател Даниел Суплис. - Те са навсякъде.”

Той обвинява и правителството на Хаити, че не прави практически нищо да ускори процеса на възстановяване на страната. Най-острите му критики са насочени към 12-те хиляди военни от силите на ООН за поддържане (или стабилизиране) на мира, чиято издръжка струва над 600 милиона долара на година. “Те са тук, за да поддържат сигурността, а както се вижда, сигурност няма. Нещата никога не са били толкова зле, колкото са сега - твърди Суплис. - Те са тук уж за да строят наново, а както виждате, нищо не се строи. А най-лошото е, че те разтуриха държавата. Това си е чиста окупация.”

По стените на сградите в столицата могат да се видят множество ярки цветни петна. Зеленият цвят означава, че в сградата може да се живее. Жълтото означава, че има нужда от ремонт, а червеното - че сградата просто трябва да бъде разрушена. Проблемът е, че почти не се виждат признаци за ремонти на повредени сгради или за разрушаване на опасните постройки. Малко са и хората, които се връщат да живеят в домовете, обявени за безопасни. Мнозина се страхуват да се върнат, а други просто не могат да си го позволят - в това число и президентският съветник Жан Ренал Клеризм, който заема един от най-добре платените постове в страната. “Живея под наем. Искам да се преместя, но ми искат 2 хиляди долара наем. Това е повече от половината ми заплата - твърди той. - Когато има чужденци, цените скачат и местните не могат да си позволят да ги плащат.”

Освен че тласкат цените нагоре, твърди Клеризм, членовете на чуждестранните хуманитарни организации всъщност окуражават колкото е възможно повече хора да живеят в лагерите, като съсредоточават практически всичките си услуги около тях. Гневът винаги е близо до повърхността в огромния лагер в района Пентионвил - бивше игрище за голф, което сега е дом за 40-50 хиляди души. Ако се съди от множеството указателни табели, табла и плакати, в лагера няма недостиг на хуманитарни организации. Но след една година под брезент и прокъсани найлони хората тук вече не се впечатляват от оказваната им “помощ”. “Понякога се ядосвам, защото спим под найлони и ставаме вир-вода, когато вали дъжд. Живеем в кал и в боклуци - твърди Огюст Касандра, 18-годишна майка на двегодишно момче, която чака второ дете. - Много хора казват, че неправителствените организации получават много пари. Според мен те никога не правят нищо за нас.”

Въоръжен с мегафон, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване