01/13/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Вълна от критики към Русия се надига в Европа

Владимир Путин отговаря на въпроси на зрителите. Снимка: официален сайт

В Европа набира сила вълна от критики към Руската федерация. Британски медии приканиха премиера Дейвид Камерън да отмени посещението си в Русия, планирано за тази година. Това е необходимо според тях, за да се упражни натиск върху Москва, която нарушава свободата на словото и потиска опозицията. Лондон припомня не само неотдавнашните арести на опозиционни политици, но и стари обиди - мистериозното отравяне на бившия служител от Федералната служба за сигурност Александър Литвиненко, шпионските скандали, а накрая и поредната присъда срещу Михаил Ходорковски.

Новият процес срещу Ходорковски - бившия собственик на петролния концерн “Юкос”, който излежава осемгодишна присъда за укриване на данъци и получи тези дни нови шест години за кражба на петрол, предизвиква най-силен отзвук във Великобритания. Основна мишена за критики стана Владимир Путин, който смятал олигарха в немилост за свой основен опонент. Освен това, в кралството обвиняват руския премиер, че превръща страната си в “полицейска държава”, като разширява пълномощията на органите за сигурност, пише “Независимая газета”.

Според “Дейли мейл”, целта на втория процес срещу руския бизнесмен е да не се допусне участието му в президентските избори през 2012 г., тъй като “стоическият и прозападен Ходорковски може да стане силен съперник за Путин”. Лондонският вестник споменава наред с него и опозиционера Борис Немцов, бивш премиер, осъден на 15 дни арест за неподчинение на милицията по време на неразрешен митинг на 31 декември. Британски журналисти нарекоха арестите на опозиционери в Русия “още един гвоздей в ковчега на свободата на словото”, отбелязва “Гардиън”. “Европарламентът иска да накаже руски чиновници заради Ходорковски”, четем в заглавие на “Комсомолская правда”.

Идната седмица евродепутатите ще обсъдят визови и икономически санкции срещу длъжностни лица от Русия, свързани според подкомисията на ЕП по човешките права с обвинителната присъда по второто дело срещу Ходорковски, пише вестникът. “Времето на тихата дипломация спрямо Русия е отминало, дошъл е момент да се действа”, цитира той румънския представител в Европарламента Троян Унгуряну. Според “Московский комсомолец” авторите на идеята за санкции “съвсем очевидно” са вдъхновени от предишни действия на Европарламента, гласувал през декември да бъдат замразени “банковите сметки и останалите активи в Европа” на руските служители, замесени в смъртта на корпоративния адвокат Сергей Магнитски в московски следствен арест преди две години.

Сред “последните заплахи със санкции срещу чуждестранни граждани” вестникът изрежда “приказките, че ЕС ще поднови санкциите спрямо беларуския президент Александър Лукашенко и обкръжението му” и “обявеното намерение за санкции срещу 61 привърженици на Лоран Гбагбо, президент на Кот д’Ивоар, изгубил изборите, но отказал да напусне поста”. “Русия обаче не е Беларус. Още по-малко Кот д’Ивоар”, предупреждава “Московский комсомолец”. Реакцията на Запада след “жестоката присъда по второто дело срещу Ходорковски и грубото разпръсване на предновогодишния опозиционен митинг” е “повече от сдържана” и “практически липсва”, твърди електронният в. “Газета”. Това дава възможност на руската власт да не се замисля за последиците, каквото и да предприеме, изтъква изданието.

Дори ако ЕС се реши на някои санкции срещу руски чиновници, това явно изобщо няма да е възпиращ фактор за властите в Русия. Реакцията на западните политици след руско-грузинската война през 2008 г. показа още тогава на федералните власти, че Западът няма единна политическа воля и общи принципи, заради които би се решил на сериозна политическа или икономическа конфронтация с Русия. Сравнително бързо бе размразено дори сътрудничеството по линия на НАТО, припомня “Газета”.

Засега по същия начин се развиват и нещата около второто дело срещу Ходорковски. Независимо от енергоспестяващите програми и търсенето на алтернативни енергоизточници Западна Европа все още твърде много зависи от руския газ, за да може ЕС да прояви колективна принципност във връзка с действията на Русия. А САЩ ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване