01/15/11 09:29
(http://e-vestnik.bg/)

Подслушван е премиерът, а не Танов. Такъв монтаж на запис е невъзможно да се направи

Бойко Борисов и Ваньо Танов. Снимки: Сайт на ГЕРБ и на Агенция митници

По-наблюдателните сигурно за забелязали, че в записа на премиера, когато се обажда на Танов, се чува шум, вероятно от заведение, чува се и глас, който говори за водка. След това се чува сигнал повикване. Премиерът Борисов звъни на Танов. Начинът, по който се чуват гласове в началото навежда на мисълта, че записът дори не е от централата на мобилния оператор, а от самия телефонен апарат. Това показва, че записват телефона на Борисов, а не на Танов. Ако беше записван телефонът на Танов, щеше да се чуе и иззвъняването на неговия телефон или вибрации, ако е изключен звука. Разбира се, няма съмнение, че Танов е бил разработван и “слушалките” на МВР са записвали всеки негов разговор, но точно този е записан вероятно от телефона на премиера.

Несъмнено, някой е “пробил” (по израза на Борисов) телефона на премиера, а не на Танов.
Примиерът Борисов има повече от един телефон. Най-малко този факт е отбелязан в един репортаж на в. “Монд” отпреди изборите (виж тук). Както много други политици, бизнесмени и др., премиерът има едно наум за подслушването и вероятно е използвал друг телефон за разговора си с Танов, а не личния. И точно той е подслушван. Ако пък е говорил от личния си телефон, това е непростима наивност - Борисов е толкова самоуверен, че подслушването е под негов контрол, че говори свободно неща, които са недопустими за политик и премиер. За такива думи на премиера в която и да е западноевропейска страна правителството пада. Тук премиерът се държи нахакано и дори заплашва – каза пред парламента в същия ден “Моят ред за атака ще бъде последен”.

За този запис първият най-важен въпрос е:

Има ли фалшификация?

Премиерът отрича, че записът е автентичен, казва, че е монтаж. Обвинява дори журналиста Явор Дачков, че е участвал в тази манипулация, като му е звънял по телефона вечерта и е разговарял 10 минути с него. “Може би не им стигаха някакви реплики - казва Борисов - Нямам обяснения - след 22 ч. нормално ли е да се обади журналист на премиера и десет минути да му обяснява колко са му лоши министрите. От разговорите те имат апаратура и техника да съберат разговорите и да го направят”.
Тоест, според Борисов, разговорът му с Дачков е бил да се набавят някакви реплики за монтажа. Но това е почти невъзможно. Защото такъв монтаж не може да се скалъпи за една нощ. Да оставим настрана обвиненията към журналиста, че участва във фалшификация. Такива завери, в които е включен и журналист, са малко вероятни. А обясненията на Борисов за обаждането на Дачков са доста семпли и минават само за пред по-ниско образована аудитория (към каквато обикновено се обръща Борисов).

По-важно е друго – Борисов отрича записът да е автентичен, но признава, че се е намесил в защита на Мишо Бирата – Михаил Михов, собственика на “Леденика”. Ето думите му, разпространини в медиите:
“А въпросният Мишо, както вие го наричате - Бирата, е председател на федерацията по баскетбол. Преди не мога да кажа колко време, аз съм откровен човек, президентът Първанов ми се обади, че натискат по неправомерен начин председателя на федерацията по баскетбол. И аз се надявам, че Първанов няма да отрече”.

Бившият зам.-шеф на митниците Антоний Странджев в сутрешния блок на бТВ. Снимка: от екрана на бТВ

Същия ден бившият зам.-шеф на митницата Антоний Странджев призна пред Дарик радио, че записът между него и Танов ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване