01/30/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Форум за арабска култура до Бойко Борисов: Нашето присъствие не е само “дюнер на всеки ъгъл”

за арабска култура

Бойко Борисов в парламента. Снимка: БТА

Становище относно думите на г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България, засягащи арабската общност в България.

На 25 януари в българските медии разпространиха изявление на министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, направено по време на посещението му в Япония, по повод кървавия атентат на московското летище „Домодедово“ – акт, който никой трезвомислещ и нормален човек не би подкрепил. Но думите на г-н Борисов относно атентата предизвикват почуда у всички свързани по някакъв начин с арабските страни и арабските общности в България.

„Ние разчитаме на балансираната си външна политика – с арабския свят, с Палестина, с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България – на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се това да го отчитат хората, които вземат тези решения за подобни актове. Когато те ги взимат централизирано, се наблюдава и поведението на дадени държави. Затова считам, че България води много добра балансирана и партньорска политика.”

Съдържащото се и в текста, и в контекста на изявлението, цитирано според публикацията на Агенция Фокус, налага впечатлението, че арабският свят едва ли не еднозначно и монополно създава терористична заплаха за света. Ние, които сме посветили усилията си на изучаването на арабския език и култура, история, общество, развитие и цивилизация, смятаме такава теза за предубедена и неприемлива.

Несериозно звучи приравняването на арабското бизнес-присъствие в икономическия живот на България до „дюнери на всеки ъгъл”. Неубедително е да се говори за „централизирано” вземане на решения за „подобни актове”, визирайки арабските държави и актовете на тероризъм.

Като част от българската академична общност, осъзнаваща своята отговорност за утрешния ден на България, Европа и света, не можем да не си зададем въпроса не става ли утрешният ден на човечеството изобщо немислим, ако продължим да изхождаме от упорито насажданите ни стереотипи за сблъсък на цивилизациите и по този начин последователно си отказваме да се възползваме от тяхното взаимно обогатяване? Не е ли точно този стереотипен начин на мислене истинският източник на заплаха за общочовешката цивилизация?

И не на последно място за нас е странно, че изричането на подобна изключително сериозна позиция от министър-председател на държава членка на Европейския съюз премина като новина еднодневка, без някой да си даде сметка, че тя би могла да засегне твърде чувствително някои сериозни икономически и оттам – социални интереси на нашето българско общество.

УС на Форум за арабска култура

София, 30 януари 2011

От Форум за арабска култура

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване