01/30/11 10:14
(http://ruslantrad.com/)

Форум за арабска култура относно думите на г-н Бойко Борисов

Становище относно

думите на г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България, засягащи арабската общност в България.

(линк към постинга)

На 25 януари в българските медии разпространиха изявление на министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, направено по време на посещението му в Япония, по повод кървавия атентат на московското летище „Домодедово“ – акт, който никой трезвомислещ и нормален човек не би подкрепил. Но думите на г-н Борисов относно атентата предизвикват почуда у всички свързани по някакъв начин с арабските страни и арабските общности в България.

„Ние разчитаме на балансираната си външна политика – с арабския свят, с Палестина, с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България – на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се това да го отчитат хората, които вземат тези решения за подобни актове. Когато те ги взимат централизирано, се наблюдава и поведението на дадени държави. Затова считам, че България води много добра балансирана и партньорска политика.”

Съдържащото се и в текста, и в контекста на изявлението, цитирано според публикацията на Агенция Фокус, налага впечатлението, че арабският свят едва ли не еднозначно и монополно създава терористична заплаха за света. Ние, които сме посветили усилията си на изучаването на арабския език и култура, история, общество, развитие и цивилизация, смятаме такава теза за предубедена и неприемлива.

Несериозно звучи приравняването на арабското бизнес-присъствие в икономическия живот на България до „дюнери на всеки ъгъл”. Неубедително е да се говори за „централизирано” вземане на решения за „подобни актове”, визирайки арабските държави и актовете на тероризъм.

Като част от българската академична общност, осъзнаваща своята отговорност за утрешния ден на България, Европа и света, не можем да не си зададем въпроса не става ли утрешният ден на човечеството изобщо немислим, ако продължим да изхождаме от упорито насажданите ни стереотипи за сблъсък на цивилизациите и по този начин последователно си отказваме да се възползваме от тяхното взаимно обогатяване? Не е ли точно този стереотипен начин на мислене истинският източник на заплаха за общочовешката цивилизация?

И не на последно място за нас е странно, че изричането на подобна изключително сериозна позиция от министър-председател на държава членка на Европейския съюз премина като новина еднодневка, без някой да си даде сметка, че тя би могла да засегне твърде чувствително някои сериозни икономически и оттам – социални интереси на нашето българско общество.

УС на Форум за арабска култура

София, 30 януари 2011

Публикувана на 01/30/11 10:14 http://ruslantrad.com/?p=7585
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване