01/31/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Челен опит от Македония - как се запушва устата на медиите

в. Време

Опитът на правителството да запуши устата на най-влиятелните медии - телевизия “А1″ и вестниците “Време”, “Шпиц” и “Коха е ре” е губене на демократична атмосфера, но и съдебен прецедент, който досега не е забелязан в едно демократично общество. Това е заключението на специалисти след блокирането на банковите сметки на телевизията, но и на “Плус продукция”, която издава трите всекидневника. Сметките са блокирани по искане на прокурор Гордана Гешкоска и по решение на съдия -следователя Владимир Туфегджич. Със замразяването на сметките медиите са пред затваряне, което е класическа атака срещу свободата на словото, удар върху демокрацията и опит да бъде запушена устата на всички, които представят реалното положение в страната.

Отговорните в този случай би трябвало да бъдат по-внимателни, защото става дума за медии, а не за малко магазинче. Всяко закриване на медии не е добро, независимо от това защо се затварят, тъй като за функционирането на обществения дебат са необходими медии. Загуба за всяка демокрация и държава е когато някоя медия се закрива, изтъкна политологът Владимир Божиновски.

Информираните коментират, че замразяването на сметките е мярка, която би трябвало да хрумне последна на съдебните власти. Възможността за блокиране на сметките съществува, но въпросът е защо правителството посегна към тази мярка, защото така се постъпва, когато няма друг изход. Тъй като става дума за медии, отговорните би трябвало да бъдат два пъти по-внимателни, но напротив - те прибягнаха до най-драстичната мярка. И полицаят, когато ви спре на улицата, има право да ви постави белезници, но все пак не го прави, тъй като съществуват други мерки, казва експертът по комуникации Петар Арсовски. Нашите събеседници казват, че този правителствен сценарий ще предизвика реакции и от международните институции, тъй като ще бъде намален плурализмът на медийния пазар в Македония. Арсовски добави, че правителството, според досегашните стъпки, които предприе, най-вероятно ще върви докрай, за да затвори медиите.

Въпреки острите реакции на международната и местната общественост, правителството ще върви докрай, тъй като вече плати политическата цена за нахлуването в телевизия “А1″ на 25 ноември. Затова те няма да се спрат. А ако изпълнят целта си за закрият медиите, това ще означава загуба на демократична атмосфера в държавата, добави Арсовски.

За спешна защита на медиите предупреди и експертът по комуникации Роберто Беличанец. Логично би било в такава ситуация да се внимава. Би могло да бъде намерено по-различно решение, с което нямаше да се застраши оцеляването на медиите. Трябва да се отдели процедурата по твърденията за престъпление от работата на медиите, за да не се застраши тяхното функциониране. Докато това не бъде направено, не могат да ни убедят, че медиите не са цел на разследване, а точно противното, заяви Беличанец.

След замразяването на сметките, журналистите от телевизия “А1″ вместо в топлите студия се преселиха пред правителството, под открито небе, откъдето се излъчват новините, но и други информационни предавания. “Съвсем ясно е, че целта на тази кампания е да се затвори устата на медията, да не й се позволи нормално функциониране. Когато сме поставени при такива условия, решихме тук под открито небе, пред правителството, което е главен инициатор на цялата тази акция, да изразим своя протест и да покажем, че въпреки всичко, ние ще останем тук, няма да замълчим, тъй като нашата основна цел е да информираме за положението в страната и то да информираме обективно и правдиво”, заяви Младен Чадиковски, главен и отговорен редактор на телевизия “А1″.

Посланикът на САЩ в страната Филип Рикер вчера осъществи спешна среща с премиера Никола Груевски. Иначе посланик Рикер, в интервю за телевизия А1 преди три дни заяви, че затварянето на една телевизия, която има критично отношение към властта, може да отвори много ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване