02/01/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Израел под натиск в интернет

Ройтерс

Чуждите протести, бойкотите, ембаргото и санкциите плюс вътрешната съпротива помогнаха за изолацията и в крайна сметка за края на апартейда в Южна Африка през 90-те години. Сега израелците се страхуват, че пропалестински или антиизраелски активисти все по-активно използват същата тактика срещу тяхната страна.

Карлос Сантана, Джил Скот Херън, Елвис Костело, “Горилас саунд систъм”, “Клаксънс”, “Пиксис”, “Фейтлес”, “Лефтфийлд”, “Тиндърстикс”, Мег Райън и филмовият режисьор Майк Ли - всички те решиха да не ходят в Израел през последните месеци. Някои по-стари, доказани изпълнители, сред които Пол Маккартни, Елтън Джон и Род Стюарт, пренебрегнаха натиска за бойкот. Активисткият уебсайт boycottisrael.info следи броя им. Израелски анализатори казват, че изпълнителите са подложени на натиск от страна на глобална “мрежа за делегитимация”.

Управляваната от белите Южна Африка беше остракирана с кампания, продължила години. Днес чрез “Фейсбук” и “Туитър” за секунди могат да се пращат протестни съобщения по целия свят, като се оказва натиск върху хората от шоубизнеса да стоят далеч от Израел и се привлича вниманието на милиони техни фенове.

За Израел нещата не опират само до това, че се чувства изолиран и неразбрна. Става дума за сериозни стратегически последици. Като се има предвид, че мирните преговори с посредничеството на САЩ от септември са в задънена улица, палестинците имат чувството, че са “на шофьорското място”, заяви началникът на израелската служба за вътрешна сигурност “Шин Бет” Ювал Дискин в оценка на ситуацията пред парламента. “Този процес набира сила. Има засилваща се тенденция към признаване на палестинска държава и намаляване на способността на Израел за дипломатически маневри”, каза той.

Нито една страна не е признала анексирането на Източен Ерусалим от Израел или селищата му на окупирания Западен бряг. Малко вероятно САЩ и техните съюзници да признаят едностранно обявяване на държава от палестинците. Водещите сили и ООН настояват, че единственото трайно решение на близкоизточния конфликт, което да доведе до създаване на палестинска държава, е решението, постигнато чрез преговори. И Израел, и палестинците казват, че държат на тази изплъзваща им се цел.

Въпреки това Израел се тревожи, че някой едностранен ход - може би на сесията на Общото събрание на ООН през септември - би могъл да промени играта, бележейки дипломатически триумф, който ще се хареса на тези, които целят окончателно унищожаване на еврейската държава. Израел беше обсипан от международни критики заради триседмичната му офанзива срещу Газа, при която бяха убити 1400 палестинци през 2008-2009 г., а след това и заради убийството на деветима турски активисти през май миналата година при акция срещу флотилия, опитала се да пробие блокадата на Газа.

Под натиска на съюзниците си през юни той облекчи блокадата на 1,5 милиона палестинци. Но реално не се е възстановил от пораженията, нанесени на репутацията му. Израел казва, че активистите цинично и несправедливо пренебрегват факта, че “Хамас” и други въоръжени ислямистки групи в Газа са решени да го унищожат. Специализираният в сигурността и обществено-икономическите въпроси изследователски институт “Реут” казва, че делегитиматорите се стремят да отрекат правото на съществуване на Израел, представяйки го като “методично, целенасочено и разрастващо се жесток и нехуманен, и по този начин отричат, че има морално право да съществува”.

Израел е “заклеймяван като новата апартейдска Южна Африка” и делегитиматорите твърдят, че той може да бъде обуздан само чрез насилие и принуда. Те умишлено размиват границите между искрената критика и демонизирането, така че е възможно дори добронамерени критици на израелската политика да съдействат на тяхната кампания, казва изследователският институт. Думата “делегитимация” сега се използва често от министър-председателя Бенямин Нетаняху и някои от неговите министри. Когато през ноември млади американски евреи се заядоха с него в Ню Орлийнс, той скастри, че неволно действат като делегитиматори.

Неговият външен министър, ултранационалистът Авигдор Либерман, ...

Публикувана на 02/01/11 22:30 http://e-vestnik.bg/10986/izrael-pod-natisk-v-internet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване