02/02/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

На западния фронт - нещо ново!

Иво Инджев

Вече обърнах внимание върху факта, че протестите в Египет показаха “умора” сред широките народни маси по отношение на налаганите с десетилетия лозунги на омразата към външния враг и това внася напълно нов елемент във вълненията в най-многолюдната и най-влиятелната по много показатели арабска държава. Направих и паралела с “умората” от дългогодишната пропаганда у нас и в Източна Европа, която изхвърли на бунището старите комунистически насъсквания срещу Запада с неговия капитализъм. Разбира се това не означава, че омразата към външния враг в Египет е изчезнала, нито пък, че недостатъците на западната демокрация са се изпарили. Просто разбунтувалите се общества имат здравословната нагласа да пренареждат приоритетите си. Но само те ли го правят?

Втренчени в пъпа си българските медии не показват потенциал да направят нещо като анализ извън ограничената територия на въпросния път. Вече няколко дни българските телевизионни канали разглеждат събитията в Египет на обидно елементарното, битово дори ниво на личните проблеми на шепата българи, завърнали се мястото на събитието. Хубаво…Обаче…

Обаче има симптоми, че ставащото може да предизвика далеч по-големи последици от местните или регионалните сътресения. Нямам пред вид само цените на петрола, които подскочиха и направиха щастливи страните износителки. Зад облаците дим на пожарищата в Кайро прозира нещо далеч по-съществено за съдбата на световната политика, което значи – и за България. Какво ли е то?

То отново се корени в онова, което НЕ се случва и представлява прецедент. По всичко личи, че намеците на предишната американска администрация на президента Буш за отказ от подкрепа на диктатори и автократи в Близкия изток (а защо не и в света?!) сега се материализират от новото управление в Белия дом. Ще успее ли Вашингтон да победи себе си по отношение на своя най-голям грях във външната политика: двойният стандарт да подкрепя недемократични управления заради проамериканската им политика в съчетание с враждебни действие срещу диктатори от други политически полюс?

Позволявам си да вмъкна скромната си особа в този иначе геополитически разговор с твърдението, че ако има остър спор, който да съм водил много години с дипломати, политици и интелектуалци от Запада, това е предимно този за несправедливостта към страни, като България, да се употребяват занижени критерии за оценка. Това винаги ми е звучало несправедливо защото граничи с презрението към “по-низшия”, който си “заслужава” съдбата. Позволих си да го кажа на форум на европейските дипломати в София през септември 2009 година, на който имах честта да бъда поканен като лектор. Посрещнаха думите ми с мълчание, но и с разбиране, независимо от доста острата форма, с която се изразих (призовах ги да не ни третират като недорасли, макар и да даваме такива поводи – едно дете никога няма да се научи да говори правилно, ако в неговата среда всички говорят “бебешки език”, нали!).

След подобна тирада пред посланик Петер Мецгер (политическо назначение на германските социалдемократи в София през първата половина на 90-те години), с когото буквално се скарахме насред дипломатически прием, защото той защитаваше целесъобразността бивши величия да ни управляват в България като “по-опитни” (а на моя страна се намесиха няколко чужденци!), установявам напредък в разбирането на нашите западни съюзници по въпроса.

Струва ми се, че кризата в Тунис и Египет, която може да даде непредсказуеми последици за стабилността в региона, показва сдържаност от страна на САЩ и Запада, която може да бъде преведена с едно изречение така: поемаме риска да ви загубим като съюзници по досегашните ни собствени критерии, според които стабилността е най-важния факт в отношенията ни, но пък ще демонстрираме, че стоим зад принципите на демократичното самоопределение, валидни за самите нас.

Ето как се е изразил по въпроса Натан Шарански в книгата си “В защита на ...

Публикувана на 02/02/11 22:45 http://e-vestnik.bg/10997/na-zapadniya-front-neshto-novo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване