02/02/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Четири причини, които ни отдалечават от Шенген

в. Ромъния либера

Комбинация от технически и политически основания създадоха пречка, която блокира присъединяването на Румъния и България към зоната за свободно движение от 1 март. За Букурещ е важно да получи възможно най-бързо календар за присъединяването.

Ако “Уолстрийт джърнъл” е Библията на бизнесмените от цял свят, то “Файненшъл таймс” е Библията на бюрократите в Брюксел и на всички онези, които се интересуват от европейските дела. Така че вчера, когато министрите на външните работи или европейските въпроси в ЕС отвориха “Файненшъл таймс” и откриха редакционен материал, който твърди, че отлагането на присъединяването на Румъния и България към Шенген в “е несправедливо, но правилно”, тогава всички разбраха, че играта свърши: Отлагането е почти решено. Двете страни трябва да търсят други начини за контролиране на загубите. Как се стигна дотук?

Техническата подготовка: Вината е на българите!

Приемането (разбира се, с някои резерви от страна на Франция) на всичките осем доклада на групата за оценка по Шенген за Румъния и отлагането на тези за България в областта на сухопътната сигурност доказват, че този път от гледна точка на техническите задължения Румъния си е свършила работата. За съжаление, ако не си я свършат и българите, напразно сме се старали, защото сме вързани за българите и присъединяването може да стане само в тандем. Основният проблем на българите е границата с Турция, недостатъчно обезопасена, за да възпрепятства потока от нелегални имигранти от тази страна към ЕС.

Вторият голям проблем е Гърция, която макар да е членка на Шенген, все пак остава единствената страна от зоната за свободно движение, която не граничи с никоя друга членка. Гърция поиска и получи миналата година европейска помощ, за да контролира нелегалната имиграция от Турция, като призна, че не може да се справи с мащаба на явлението.

Следователно присъединяването на Румъния и България би могло да създаде една магистрала на нелегалната имиграция от Гърция до сърцето на Европа. Разделянето на Румъния и България не е възможно, защото Румъния би изпаднала в положението да трябва да обезопаси границата си с България по Дунав и по суша, което не е възможно нито от техническа, нито от финансова гледна точка. От този аспект Румъния е жертва на закъсненията и грешните решения, взети от българите, и от неспособността на гърците. Несправедливо е, както признава и “Файненшъл таймс”, но малко неща могат да се направят.

Корупцията и реформата в правосъдието: Вината е наша!

Статията на “Файненшъл таймс” заявява директно, че присъединяването към Шенген е единствения “прът”, останал в арсенала на ЕС, за да оказва натиск върху Румъния и България за ускоряване на борбата с корупцията и реформата в правосъдието, макар че признава, че включването на механизма за сътрудничество и проверка сред критериите за Шенген (по искане на министрите на вътрешните работи на Германия и Франция) не е съвсем справедливо, нито пък добронамерено от страна на големите сили. Въпреки това “Файненшъл таймс”, както и редица анализатори, установяват, че макар че механизмът за сътрудничество и проверка беше замислен като механизъм за бързо оздравяване на правосъдието в двете страни, сега, в петата година от присъединяването, реформите са далече от задоволителни. “В Румъния - пише “Файненшъл таймс”, дори и желанието за реформа изглежда е изчезнало”.

Заплахите на Понта (лидерът на опозиционната Социалдемократическа партия /СДП/ Виктор Понта - бел.ред.) по адрес на прокурорите и съдиите и протестите начело с Нъстасе, Хребенчук и Вангелие (високопоставени представители на СДП) показват, че оценката на “Файненшъл таймс” е твърде мека и “желанията” на румънските политици са много по-извратени. Основната опасност, свързана с включването на механизма за сътрудничество и проверка в критериите за присъединяване към Шенген е отлагането за неопределен срок на присъединяването, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване