02/07/11 18:34
(http://www.klassa.bg/)

Турция и Сърбия създават регионална авиокомпания "Балкан" от март 2011 г.

Държавната авиокомпания на Сърбия JAT Airways и турският превозвач Turkish Airlines ще стартират съвместно дружество, което ще започне да оперира в началото на март под името Balkan Airines, пише немският сайт airliners.de., цитиран от Investor.bg
„Балкан“ се казваше и българският национален превозвач. През 1999 г. той бе продаден за 175 хил. щатски долара на Гад Зееви, след като попадна в списъка за ликвидация на фирми с огромни дългове. Израелският бизнесмен разпродаде активите на „Балкан“ и неговите самолети изчезнаха от небето на Европа и света.
През лятото на 2010 година Turkish Airlines бе на път да купи JAT. Това се случи след два неуспешни опита за приватизация през 2007 и 2008 година и решение на правителството в Белград да се търсят инвеститори, взето след анализ на Deloitte.
В момента JAT Airways разполага с десет самолета Boeing 737-300 и четири ATR72-200.
През последната година Turkish Airlines прави опити да увеличи пазарния си дял в Източна Европа. С тази цел турският превозвач купи 49% от капитала на B&H Airlines, авиокомпанията на Босна и Херцеговина.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване