02/09/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

Френската "Арева" предлага €1,5 млрд. кредит за АЕЦ "Белене"

Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg

1,5 млрд. евро кредит за строителството на АЕЦ „Белене“ могат да отпуснат френската и германската кредитна агенция „Кофас“ и „Хермес“, заявиха вчера пред „Класа“ източници, пожелали анонимност. Предложението е било направено от френската компания „Арева“ миналия петък по време на работна среща за строителството на централата. Офертата е била представена на ресорния заместник енергиен министър Марий Косев. Информацията за предложената оферта не бе отречена вчера от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма след направено запитване от „Класа“.
Освен този кредит предложение за финансиране на проекта до момента има и от руската страна. „Росатом“ е готова да вложи 2 млрд. евро в строежа на АЕЦ „Белене“ срещу дял в централата, който впоследствие може да бъде намален. В активите на бъдещата проектна компания за АЕЦ „Белене“ ще бъдат пресметнати и вложените до момента средства от НЕК, които са над 1 млрд. лв. Китайската банка за развитие също прояви интерес да инвестира във втората ни атомна централа преди време.
Според първоначалния договор цената на АЕЦ „Белене“ трябваше да е 4 млрд. евро, но заради забавянето сега руската страна настоява изграждането на двата блока да струва не по-малко от 6,3 млрд. евро. Изпълнител на проекта е руската „Атомстройекспорт“ /АСЕ/.
Междувременно в медиите бе разпространено писмо на дружеството до корпорация „Росатом“, с което се предлага руската страна да се оттегли от строежа на АЕЦ „Белене“ и да заведе иск в Арбитражния съд срещу НЕК. Писмото е изпратено от Алексей Калинин и е до президента на „Росатом“ Сергей Кириенко. От АСЕ предлагат оборудването, което се произвежда за втора атомна, да бъде дадено за турската АЕЦ „Аккую“, както и „Росатом“ да спре да плаща на консорциума „Арева-Сименс“ за работата по проекта. В писмото на Калинин е записано, че вече е премината критичната точка за взимане на решение за АЕЦ „Белене“, въпреки че той е най-конкурентоспособен в сравнение с останалите проекти в региона. НЕК не подписвала и допълнителното споразумение №12 към договора за строежа на централата въпреки постигнатите договорки в края на 2010 г. Очаква се с това споразумение да се разпишат дейностите за строежа на централата до 2014 г. Източници от НЕК обясниха пред „Класа“, че споразумението е било дискутирано и българската страна е изпратила забележките си към АСЕ.
По проекта за АЕЦ „Белене“ нищо не се е променило и преговорите с „Росатом“ продължават, обясни вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той добави, че не очаква руската корпорация да се оттегли от проекта. „Всеки има право да взема решения, които смята, че най-добре отговарят на неговите интереси.“ Той окачестви като странно направеното изказване в пресата чрез писмото до „Росатом“. Говорителят на корпорацията Сергей Новиков също заяви, че не е взето решение компанията да се оттегли от строежа. От „Росатом“ не коментираха изпратеното в медиите писмо.
Трайков обясни, че до 2 месеца се очаква да бъдат готови първите резултати от работата на английската банка HSBC. Фирмата бе избрана за финансов консултант на АЕЦ „Белене“ през миналата година. Консултантът трябва да разгледа документите, а това е сложна материя, обясни пред „Класа“ и Мая Христова, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. По думите й до края на март, когато изтича споразумението с „Атомстройекспорт“, консултантът ще даде препоръките си за АЕЦ „Белене“.
При сегашните условия централата не може да бъде построена, заяви вчера и премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че правителството иска да направи сигурна и евтина централа, каквато е по джоба на българските граждани. Премиерът поиска от президента Георги Първанов да обясни какво оскъпяване на централата е договорено. По думите му първото плащане към „Росатом” е станало по определения висок индекс на ескалация на цената и руската страна има възможност да ни притиска. Само от разликата в тези индекси цената се променя с 2,5 млрд. евро, добави Борисов. По думите му, ако руската страна иска да бъде коректен партньор, трябва да приеме инфлационен индекс от предложения от правителството индекс – между 500 милиона и 1 млрд. евро.
Това, което е записано в споразумението, е да се прилага инфлационният индекс на ЕС, каза вчера бившият енергиен министър Петър Димитров. Той уточни, че индексът не е конкретно определен, но по същия начин е записан и за транзитната такса в договора с „Газпром”.
Оскъпяването на АЕЦ „Белене“ при управлението на тройната коалиция варираше от 600 млн. лева до 1,8 млрд. лева, каза вчера бившият премиер Сергей Станишев. По думите му сегашното правителство трябва да обясни защо се стигнало до цена на проекта от близо 6,3 млрд. евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване