02/11/11 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Арабските бунтове - предупреждение за Кремъл

в. Утро

Расисти вилнеят в Москва
Събиране в памет на убит запалянко прерасна в масови безредици под стените на Кремъл. Над 10 000 членове на екстремистки организации нападнаха силите на реда с викове “Русия за руснаците”, “Смърт на черните” и “Бий евреите”. Снимка: Иля Варламов

Нито износът на петрол, нито високите темпове на икономически растеж, нито дори модернизацията са гаранция срещу социални трусове и революции. Събитията в арабския свят от последните седмици са нагледна демонстрация за това. В днешните условия революционна ситуация се формира лесно в страни, където има твърде много безработна младеж, твърде отдавна е на власт все един и същи режим, а социално значимите стоки твърде бързо поскъпват.

Тунис, където на 14 януари бе свален президентът Бен Али, отговаряше изцяло и на трите условия. Делът на младежите в структурата на местното население е 60-70 на сто, а сред тях има и най-голям процент безработни - 35 на сто. Тунизийците излязоха на улиците, тласнати от поскъпването на храните: миналата година цените на основните хранителни стоки като хляб, масло и захар се увеличиха с 20-30 процента. Колкото до властта, Бен Али наистина се бе позаседял в президентското кресло - прекара в него последните 23 години, след като пое властта също с преврат.

Тъкмо през управлението на Бен Али впрочем Тунис модернизира своята икономика и постигна в тази сфера най-високи темпове на развитие в арабския свят. Без да разполага с големи въглеводородни ресурси, по БВП на глава от населението (9000 долара) страната надмина съседките си, богати на газ и петрол: Египет (4800 долара), Мароко (4350 долара) и Алжир (7200 долара). Така почти стигна равнището на източноевропейските членки на Евросъюза. Беше светска държава с доста развито здравеопазване и образование.

И точно това в крайна сметка стана причина за революцията. До едно време безработните млади тунизийци заминаваха да си търсят късмета в презморски страни, сиреч в Европа, където често успяваха да получат добро образование и да си намерят работа. Глобалната криза обаче им отне тази възможност за самореализация: намирането на работата стана проблем и в Европа.

Съответно в тунизийските градове се натрупа огромен брой образовани хора, готови да станат “средна класа”, но без да имат такива шансове. Ориентирани към “европейските стандарти”, те останаха встрани от живота и без никакви перспективи в собствената си държава - там и висшист да си, вадиш късмет, ако се уредиш за продавач на пазара.

Тези хора обаче познаваха световния опит и технологиите, бяха “в час”, затова официалните уверения, че “нараства благосъстоянието на тунизийския народ”, само ги дразнеха. Тъй че постепенно те успяха да се организират, за да поставят първо икономически, после и политически искания. Модерните средства за комуникация улесниха победата на въстанието.

След Тунис пламна и Египет: безредиците там продължават вече трета седмица. Ще отбележим, че Египет също далеч не е най-бедната страна в региона. Местната икономическа система е сред най-развитите в Близкия изток и Африка: през финансовата 2009 2010 г. БВП на страната нарасна с 5,3 на сто. Египет се нарежда сред 30-те най-бързоразвиващи се държави в света и мнозина експерти го посочват като кандидат за членство в “разширената БРИК” Бразилия, Русия, Индия и Китай .

През последните десетилетия Египет добре си живееше, опрян на своите “три кита” - петролногазовия сектор, доходите от Суецкия канал и туристическия бизнес. Това на пръв поглед би трябвало да го предпази от социални вълнения: бунтовете не са стимул за енергийните потоци, нито за туристите, носещи печалби на страната.

Тази гаранция обаче не проработи и бунтът избухна. Европейски експерти изчислиха, че Египет губи от него по 300 милиона долара дневно - връзките са прекъснати, много предприятия са парализирани, а туристите напускат страната. Всичко това ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване