02/14/11 00:01
(http://www.klassa.bg/)

Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България: Искаме да инвестираме 150 млн. лв. в електромрежата

- Г-н Докладал, вече се срещнахте със синдикатите и с председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев. С какви впечатления останахте след тези срещи във връзка с регулаторната среда у нас? Какви са разликите между България и Чехия в това отношение?
- Изключително важно е да бъдат преодолени емоционалните нагласи от миналото, за да се създадат условия за градивен и напълно прозрачен диалог. Само така ще можем да координираме нашите общи усилия за подобряване на икономическата среда и качеството на живот в България.
Що се отнася до разликите между България и Чехия, струва ми се, че е невъзможно и неприемливо да се правят механични сравнения. Всяка страна е изминала през последните 20 години много различен път. За разлика от България, енергийните предприятия в Чехия преживяха през последните пет години период на икономически растеж. Период, през който бяха направени значителни инвестиции и бе подобрено качеството на енергийната инфраструктура и съпътстващите услуги. Цената за това беше повишаване на цените на електроенергията до средните за ЕС нива, като имаше обществен консенсус тази цена да бъде платена. В България регулаторът задържа цената на електроенергията ниска. Това лишава енергоразпределителните дружества от възможността да инвестират повече средства в обновяване и модернизация на съществуващата мрежа и в подобряване на услугата. Искрено вярвам обаче, че заедно ще успеем да намерим най-правилния път нещата да вървят към по-добро в страната.

- Докъде стигнахте с изготвянето на предложението за нови цени на електрическата енергия от 1 юли? Ще включите ли искане да се въведе цена за мощност?
- В момента работим усилено по изготвянето на нашето предложение. Както знаете, съгласно правилата, сме длъжни да го представим в края на месец февруари. След това ще имаме много време за разяснения, анализи и търсене на баланса. Не бих желал да говоря предварително, но мога със сигурност да заявя, че в името на качеството на услугите, които предоставяме за нашите клиенти, ние ще поискаме одобряване на по-голям обем инвестиции. Изчисленията на независими експерти показват, че за да сме по-ефективни, през следващия регулаторен период ще са ни необходими общо около 650 млн. лева одобрени инвестиции, или приблизително 130 млн. лева годишно. Искам да подчертая обаче, че не е задължително това да стане за сметка на увеличение на цената за крайните потребители. В момента според европейската статистика цената на електроенергията за крайните клиенти в България е най-ниска в сравнение с всички останали страни от ЕС. В същото време цената за пренос по мрежата високо напрежение е сред относително високите и няма баланс при разпределянето на приходите между участниците по веригата производство-пренос-разпределение-доставка.
Инициативата за въвеждането на такса мощност не е наша, но не е лишена от логика. Практиката показва, че има много мощности, които не се използват, но ние трябва да ги поддържаме. В нашия случай става дума за 200-300 хил. електромера с нулева консумация.

- В България предстои да бъде създадена енергийна борса, на която се очаква да се определя по прозрачен начин цената на електроенергията. Какво е мнението на ЧЕЗ по въпроса и ще участва ли компанията в търговията?
- Наличието на публичен организиран пазар винаги води до прозрачно ценообразуване и спомага за оптимизирането на цялата система, затова ние вярваме, че създаването на енергийна борса е стъпка в правилната посока. Има още редица неясни въпроси, като например необходимостта от ликвидност - т.е. наличието на количества електроенергия, които да се търгуват на една такава борса. Съществен е и въпросът за създаване на необходимите механизми за едно улеснено и ефективно придвижване на енергийните потоци през националните граници с цел приобщаване на националния пазар към регионалния и впоследствие към общоевропейския електроенергиен пазар.

- Кога ще бъдат спрени първите три блока на ТЕЦ-Варна и ще бъде ли разработен нов вариант за удължаване живота на централата?
- След одобрението на Брюксел и след като срещнахме разбиране от страна на българските институции, блокове 1, 2 и 3 на ТЕЦ-Варна ще продължат да работят в рамките на оставащите до
20 000 работни часа, в периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2015 г. От тях ще бъдат приспаднати вече отработените през 2008, 2009 и 2010 година 9500 работни часа. Така до 2015 г. ще останат общо 10 500 часа, в рамките на които блоковете на ТЕЦ-Варна да бъдат експлоатирани. Те ще бъдат активирани само в изключителни случаи като аварии на други централи или при екстремни метеорологични условия. Натоварването им ще бъде съобразено с действащото Комплексно разрешително, в което има заложен таван за всички емисии, които централата изхвърля вследствие на дейността си. Факт е, че поради по-високата калоричност на въглищата, които ТЕЦ-Варна използва за основно гориво, електроцентралата има значително по-малко емисии на въглероден диоксид и отпадъци в сравнение с други големи въглищни топлоелектроцентрали в страната.
ЧЕЗ работи върху подготовката на дългосрочен план за бъдещото развитие на електроцентралата. Той включва и намеренията на компанията да екологизира блокове 4, 5 и 6, което ще позволи удължаването на експлоатацията им до 2023 г. Бъдещето на ТЕЦ-Варна зависи в голяма степен и от промяната в условията на българския енергиен сектор.

- Какви са причините ЧЕЗ да не е изпълнила напълно инвестиционната си програма за 2010 г.?
- Инвестиционната програма на компанията, одобрена за 2010 г., беше от 71 млн. лв. Важно е да отбележим обаче, че тук става дума за средногодишно ниво на инвестициите, като общата им стойност се определя за целия петгодишен регулаторен период. През 2010 г. бяха направени инвестиции за 66,8 млн. лева, което означава, че сме изпълнили 94% от средногодишното ниво. За изминалите три години от настоящия регулаторен период обаче компанията е направила инвестиции от общо близо 223 млн. лева, което прави около 74,3 млн. лева годишно. Т.е. налице е преизпълнение от 10 млн. лева, или 4%.

- Колко са новоприсъединените мощности от зелена енергия на ваша територия през 2010 г.? Подкрепяте ли виждането на ДКЕВР, че само заради тях цената на електроенергията от юли може да поскъпне с 1,5%?
- През 2010 г. на територията, обслужвана от „ЧЕЗ Разпределение България”, са присъединени 15746,5 KW генериращи мощности от зелена енергия. Безспорно през последните години бяха изградени доста зелени мощности и разходите по тяхното присъединяване нарастват. Когато говорим за цената на електроенергията обаче, е важно да се знае, че определяйки нашето искане, ние изхождаме не от крайната цена, а от размера на инвестициите, които бихме желали да ни одобри регулаторът. Цената не е началото, а краят на този процес и смятаме, че по-правилно ще бъде да се каже - ЧЕЗ ще поиска 150 млн. лева инвестиции и съответните експлоатационни разходи.


Интервюто взе Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване