06/25/12 15:53
(http://www.klassa.bg/)

Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България: Трябва да инвестираме по 150 млн. лв. годишно, за да подменим остарялата мрежа

Визитка
Петър Докладал е роден през 1959 г. в Кранов, Чехия. Завършил е МГИМО в Москва. Доктор е по философия от Карловия университет в Прага. Посланик на Чешката република в България от 2001 до 2006 г. В момента е регионален мениджър на „ЧЕЗ България“. Носител на орден “Стара планина” първа степен (2006 г.).


- Г-н Докладал, какви са предложенията на ЧЕЗ за инвестиции през следващия едногодишен регулаторен период и какво увеличение на цената поиска компанията?
- В нашето ценово заявление през февруари ние поискахме средно увеличение от 6,2%. Това е по отношение на нашата част от мрежата. Изхождахме от инфлацията и необходимите разходи за инвестиции. Същевременно поискахме да ни бъдат признати по-високи оперативни разходи във връзка с това, че стартираме проекта за критичната инфраструктура в София и за обновяване на мрежата, която беше наранена от тежките метеорологични условия през зимата. Този проблем се повтарят вече три пъти през последните 5 години. Убеден съм, че сме написали своето заявление отговорно. Остават още няколко дни за отговор от ДКЕВР, но се надявам да бъдат взети предвид нашите изисквания. Но независимо какво ще бъде решението на регулатора, ние ще се подчиним.
Преди четири години - в началото на този регулаторен период, ДКЕВР ни одобри 74 млн. лв. инвестиции годишно. Тогава ние поискахме приблизително 100 млн. лв. Дългосрочно обаче ние искаме да има увеличение на този обем. Миналата година успяхме да убедим регулатора да ни одобри 111 млн. лв. Тази година поискахме 151 млн. лв. Искаме да вложим тези средства в мрежата като капиталова инвестиция. Те не се отразяват дотолкова в цената. Обикновено се отразяват в цената, като се разпределят в 12-годишна норма на възвръщаемост. Това означава, че ако регулаторът ни одобри 151 млн. лв. вместо 74 млн., ще се отрази приблизително в размер на 0,2-0,3% в тарифите.

- Каква трябва да бъде цената на електричеството в България, така че да ви удовлетворява и вас като разпределителна компания?
- Мисля, че ще ни е достатъчно обявеното в нашето заявление. Ние бяхме отговорни в написването му. В инвестициите не може да се скача прекалено нагоре. Ето защо се прави и 5-годишна рамка – за да има някаква предсказуемост и прозрачност. А колко ще бъдат следващата година, в момента е прекалено рано да се каже, тъй като не познаваме добре входящата информация.

- Как беше постигнат балансът на цената в Чехия? Какъв е делът ви в цената?
- Ръстът в Чехия беше плавен, не беше огромен. Отговаряше на потребностите на мрежата и на пазара. Той се отвори след повече от 10 години. Ние анализираме ситуацията – колко хора имаме, какви инвестиции трябва да реализираме, какви са ни приоритетите, така че да си изпълним и задълженията по лицензията. Отговорни сме, не преувеличаваме. Нашият дял в общата структура на цената е относително малък – приблизително колкото е ДДС.

- Ще поискате ли отново увеличаване на срока за отчитане на електромерите на 6 месеца?
- В момента не подемаме инициатива в тази област. Мисля си, че обществото трябва да бъде подготвено за това и клиентите сами да го изискват. Може би би помогнал пилотен проект в някой град, така че самите клиенти да кажат кое е по-изгодното за тях. В Чешката република ние сме свикнали на отчитане на 12 месеца. Веднъж годишно да идва инкасатор. В резултат на това много намалихме разходите.

- Кога всяко разпределително дружество в България ще може да доставя електричество на битови потребители, независимо къде в България се намира?
- Този процес ще започне от следващата година, но за бизнес клиентите. За гражданите е много трудно да се каже. Това е въпрос към регулатора, но по принцип отнема между 3 и 5 години. Чешкият опит ни показва, че процесът на либерализация отнема толкова време. Нещата ще стават постепенно. Не изключвам, разбира се, тук процесът да приключи по-бързо.

- Действително ли е в толкова тежко състояние мрежата в София и в Западна България и какво успяхте да надградите след приватизацията?
- От приватизацията до днес в мрежата средно и ниско напрежение ние сме вложили почти 600 млн. лв. Тоест 300 млн. евро. Променили сме много организацията на работа и управлението, разделили сме снабдяването от разпределението. Променихме системата на работа с клиенти. Подменихме много голяма част от мрежата ниско напрежение. Разбира се, малки бяха средствата, не бяха достатъчни, тъй като обемът, който ни беше одобрила ДКЕВР, беше лимитиран. Не забравяйте колко много електромери подменихме и колко изнесохме на границата на собственост. Какъв хардуер и софтуер сменихме.

- Колко пари ще са ви необходими през следващите години, за да довършите подмяната на мрежата?
- В следващия регулаторен период, за да достигнем европейското качество, ще ни бъдат необходими годишно поне 150 млн. лв. Чака ни, от една страна, модернизация на цялата критична инфраструктура. А от друга, постепенно подменяне на кабелите средно и ниско напрежение, където 30%-40% са по-стари от 30 години. Те са на границата на своя живот. Това го показват не само нашите анализи, но и на различни независими европейски институции.

- Създава ли ви проблеми това, че пазарът на електроенергия в България не е либерализиран?
- При всички случаи ние сме заинтересовани от това пазарът да се либерализира и да се вкарат в движение пазарните механизми. Да бъдем стимулирани да инвестираме и да получаваме възвръщаемост на своите инвестиции. В енергетиката тази възвръщаемост би трябвало да е между 12 и 15 години. В момента това не функционира. Ето защо е много трудно да инвестираме.

- Имаше слухове, че ЧЕЗ възнамерява да се оттегли от България. Какво ви накара да останете в България, която не е голям пазар?
- Вие вероятно имате предвид период отпреди няколко години, който беше свързан с това, че имаше конкуренция в Европа. Ако условията в други държави са били по-добри, не е било изключено ЧЕЗ да отиде в друга страна, тъй като възвръщаемостта на инвестицията би била по-добра. Преди две години възвръщаемостта на нашата инвестиция тук беше между 2% и 3%. В такъв случай е по-добре парите да се вложат в банка, защото ще се получава по-висока лихва. Мисля си, че постепенно регулаторните условия се стабилизираха. В момента ние гледаме на България с доверие. Вярваме, че взаимно все повече се разбираме. Ние сме дошли в България в качеството си на стратегически инвеститор и искаме да работим тук дългосрочно. Имаме интерес да подобряваме инфраструктурата в цялата страна.
Нещата, които се случват, не са случайни – те си имат своята логика. Не знам дали се знае достатъчно за това, чехите са дошли тук още при основаването на българската енергетика. Голяма част от техниците и енергетиците в края на XIX век във вашата страна са били чехи. През 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век 12 електроцентрали в България са били оборудвани от Чешката република – турбини, котли. Много българи са учили енергетика у нас. От друга страна, много ваши специалисти са участвали в строежа на електроцентралата в Темелин. Виждате колко отдавна съществуват близки отношения между нашите две страни. Имаме и подобна история. Ето защо си мисля, че ЧЕЗ е добър инвеститор както в България, така и в Средна Европа. Може би ЧЕЗ малко по-бързо се развива. Преди 5-7 години ние минахме през същите проблеми, които вие решавате тук в момента.

- Ще изкупите ли дела на държавата?
- Струва ми се, че е доста рано да се поставя този въпрос, а и не е правилно да го насочват към мен. Мисля, че все още има прекалено много отворени въпроси по тази тема. И също толкова много възможности за отговор. Не забравяйте все пак, че продажбата ще се извършва на борсата. Все още не мога да кажа как ще се държи ЧЕЗ в момента, в който процесът тръгне. Възможно е да има и много други заинтересовани страни. Зависи също така какви ще бъдат търсенето и предлагането.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване