02/15/11 23:58
(http://e-vestnik.bg/)

Статуята на Аполон в Созопол - съвременен кич или копие на древната?

Монтаж с римска скулптура на Аполон, който показва как би могла да изглежда статуята на острова. Снимка: e-vestnik

Общината в Созопол реши да вдигне още до тази есен, за откриването на празника на изкуствата “Аполония”, грамадна статуя на Аполон на о. Св. Кирик на входа на пристанището. Такава статуя е имало в древността.
Но има риск на едно от красивите места по нашето Черноморие да се извиси някакъв фундаментален кич.

Намерението на созополчани е Созопол да се нареди до световни градове като Рио де Жанейро, Барселона и др., които имат статуи-символи.
На заседание на общинския съвет в края на миналата година е представен и идеен проект за статуя, дело на скулптора Крум Дамянов. Проектът представлява скулптура в малък размер, съвсем модерна като пластика и подход, с абстрактни елементи (виж снимката). Основният въпрос, обаче, е дали статуята да е съвременна трактовка на Аполон като тази на Дамянов или да е възстановка на древната скулптура на Аполон Лечител, която е дело на известния античен скулптор Каламий (изписват го и като Каламис)?

Проектът за статуя на Аполон на скулптора Крум Дамянов. Снимка: сайт на община Созопол.

С обявяването на решението за сатуята се намеси и църквата. Сливенският епархийски съвет излезе с официален

протест против статуя на “езическия бог” Аполон

Подобни протести църквата имаше и за статуята на София в центъра преди години. Свещениците в протеста си наричат намерението за скулптурата „антиправославен проект”, който “ще нанесе непоправими духовни и нравствени вреди на Созопол и неговите жители“. Кметът на Созопол взе да замазва положението, че искали да възстановят не религиозен символ, а исторически. Накрая от общината съобщиха, че ще има обществено обсъждане на проекта.

Румска статуя на Аполон. Снимка: Уикипедия

“Недопустимо е в православна България, приела християнството преди повече от 1140 години, да се възражда култ към езически идоли”, казват свещениците. Те твърдят, че сравнението с Рио де Женейро и Барселона е несъстоятелно, защото в цитираните градове има изградени статуи на Христос Спасителя, а не на някакъв езически бог.
Но по-несъстоятелни са самите възражения на православната църква.
Защото древногръцката езическа религия в днешно време не съществува. Това са били вярвания на древните. И една статуя, свързана с вече несъществуващи вярвания, нито възражда някаква религия, нито измества традиционната религия у нас. В това отношение общинарите трябва твърдо да се противопоставят на църквата. Защото, ако се подчинят, означава да не направят скулптура на Аполон, а някаква друга измислица със същата големина, която при всички положения ще бъде резултат от компромис и опорочена идея.
По-деликатно е друго - крайбрежието на България при Созопол, островите Св. Кирик и Св. Иван, са национално достояние.

Те не принадлежат само на созополчани

Как ще изглеждат брегът занапред и каква статуя ще се появи там не може да реши само общинския съвет на малкия град. Нужно е по-широко обсъждане.

Оттук нататък започват по-сложни въпроси.
Как ще изглежда статуята на Аполон? Като размер е решено да повтори древният оригинал. Статуята ще бъде висока 13 метра и ще бъде поставена върху 4 метров постамент, така че общата й височина ще бъде 17 метра и ще се вижда отдалеч.

Проектът на Крум Дамянов в цял ръст. Снимка: сайт на община Созопол.

Представеният проект на Крум Дамянов, уголемен до 13 метра върху 4-метров постамент, по-скоро ще прилича на фундаментален кич, отколкото на скулптура символ на града. В него има ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване