02/16/11 18:30
(http://www.klassa.bg/)

Левицата внася промени в Изборния кодекс, ГЕРБ против

От Коалиция за България предлагат на предстоящите местни избори гражданите, които са сменили настоящия си адрес след 1 септември 2010 г., да могат да гласуват само в общината по постоянния си адрес. Това се предлага в промени в Избирателния кодекс, внесени вчера в деловодството на парламента. Целта според основния вносител Мая Манолова е да се противодейства на започналия вътрешен туризъм за местния вот. Депутатката съобщи, че по данни на ГРАО от 1 септември до 31 декември 2010 г. около 146 000 избиратели са променили настоящия си адрес – с 21 000 повече, отколкото през 2009 г. Според Манолова в малките общини са достатъчни 100-150 гласа за манипулиране на крайния резултат, а наблюдаваното „преселение” застрашава честността на изборите.
Новият Изборен кодекс предвижда на местния вот да гласуват тези избиратели, които имат постоянен и настоящ адрес в страната 10 месеца преди изборите, и дава възможност на гражданите да гласуват на временния си адрес, ако той е различен от регистрацията им по лична карта.
Според БСП в основата на изборния туризъм са активисти на ГЕРБ, а в морските общини – представители на местния бизнес.
ГЕРБ не подкрепя предлаганите от Коалиция за България изменения в Изборния кодекс, понеже така реално уседналостта става 15-16 месеца и ако влезем в този капан, рискуваме цялата уседналост да падне пред КС, коментира зам.-председателят на ПГ и на изборния щаб на ГЕРБ Искра Фидосова. Тя съобщи, че от ГЕРБ ще бъдат предложени други промени, но не в Изборния кодекс, а в Закона за гражданската регистрация. Предвижда се не повече от 10 души да могат да бъдат регистрирани на един настоящ адрес. Изключение ще се правят при родствени връзки по права или съребрена линия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване