02/18/11 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Хаос при палестинците не вещае добро на Израел

МИГнюз

Докато цял свят следеше преврата в Египет и вълненията в други държави от региона, драматични събития се развиха и в палестинските автономни територии. Правителството на Салам Фаяд излезе в оставка и в момента се формира нов кабинет. За септември 2011 г. са насрочени парламентарни и президентски избори, а за 9 юли - избори за органи на местното самоуправление.

Оставката на министрите бе поискана от самия президент Махмуд Абас. Смяната на кабинета цели да демонстрира готовността на палестинското ръководство за промени, каквито са назрели отдавна. Според експерти, безредиците лесно може да обхванат и автономните територии, в които вече видяхме и “първите лястовици” - стихийни демонстрации.

Сред причините за политическите рокади бяха и разкрития на телевизия Ал Джазира - тя разгласи документи, доказващи, че при мирното уреждане палестинското ръководство е готово да прави големи отстъпки. Целта на тази акция е била морално да смаже палестинската администрация, заяви, напускайки своя пост, главният палестински преговарящ Саеб Ерекат.

Веднага след скандалната публикация лидерите на “Хамас” изразиха убеденост, че изобличенията ще принудят “Фатах” да се оттегли от властта в автономните земи. На пръв поглед, Ислямското движение за съпротива би трябвало да се възползва от изборите, за да изтласка от правителството компрометираните дейци на “Фатах”.

Хамасовците обаче заявиха, че няма да участват в никакво гласуване, докато двете враждуващи сили не стигнат до помирение. Дотогава ръководителите на Западния бряг нямали право да насрочват избори. “Ислямски джихад” също отказа да участва във вота. Радикалните организации напомниха още веднъж, че смятат кабинета на Фаяд за незаконен и той не представлява според тях целия палестински народ.

Защо ли радикалите в автономните територии загърбват най-простия и легитимен път към властта? Та нали, ако спечелят парламентарните и президентските избори, с тях ще трябва да се съобразява и Израел, и цялата международна общност.

Има няколко вероятни причини.

Първи вариант. “Хамас” иска да поеме властта сериозно и трайно. Затова се стреми да говори от името на целия палестински народ, което е невъзможно без помирение с “Фатах”. Призивите Абас да бъде свален съвсем не са в противоречие с това намерение. Ако под натиска на народни протести днешните ръководители отстъпят мястото си на слабо известни, не тъй опитни дейци на “Фатах”, за хамасовците ще е по-лесно да ги надвият на изборите, а после да диктуват волята си в новия кабинет.

Втори вариант. Приказките за помирение и единство са само прикритие. Всъщност “Хамас” не желае да се компрометира чрез сближаване с администрацията на Абу Мазен (псевдоним на Махмуд Абас - б. р.), която буди днес асоциации с оттеглящите се режими в ред ислямски страни. Шефът на “Хамас” в Газа Исмаил Хания заяви, че превратът в Египет бележи “нов етап в историята на ислямската нация”.

Този етап явно вдъхва надежди на ислямските радикали. Неслучайно Хания заяви, че щом режимът на Мубарак е свален, това със сигурност ще прекрати блокадата на ивицата Газа. Неговият съратник Махмуд аз Захар препоръча на новата египетска власт да разположи войски на Синайския полуостров и да спре доставките на газ за Израел.

В днешната ситуация обаче всяка власт може да бъде свалена, включително и тази на “Хамас”. Милицията в Газа вече разпръсна разрешена демонстрация срещу Хосни Мубарак. Младите хора подготвят масови протести, като си разменят новини чрез социалните мрежи и обвиняват режима на “Хамас” в корупция и деспотизъм. Бунтарите украсяват страничките си в Интернет с ликовете на Махмуд Абас и Че Гевара.

С други думи, в Газа може да стане преврат в полза на “Фатах”. И не е изключено от момента на безвластие да се възползват сили, още по-радикални от “Хамас”. Защото протестните призиви отекват под лозунгите за борба на палестинците с всяко потисничество и на първо място срещу израелската “окупация”.

Обявена ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване