02/20/11 15:02
(http://www.klassa.bg/)

"Facebook революциите" взривиха арабския свят

Въпреки че размириците и бунтовете в страните от Близкия изток са наричани „Facebook революции“, те вероятно са резултат на т. нар. ефект на Groupon (световна мрежа за онлайн продажби). Това е така, защото едно от най-важните последствия за сателитните телевизии и интернет от протестните движения бе да помогнат на хората да преодолеят проблема, свързан с колективните действия. А това стана по същия начин, по който Groupon успява да използва мрежата си в полза на търговците на дребно.
“Въпросът опира до координиране на вярванията на хората“, заяви Дарън Ейсмоглу, професор по икономика в Масачузетския институт по технологии, който заедно с Матю Джаксън от Университета в Стандфорд, Калифорния, прави разработка относно ефекта на социалните мрежи върху проблема с колективните действия.
„Протестът срещу авторитарен режим е основен пример в тази област, тъй като опонентите на диктатора трябва да са сигурни, че техните възгледи се споделят от множеството и че голям брой граждани искат да се присъединят към тях, за да може да изградят достойна опозиция“, добави Ейсмоглу.
“Човек трябва да знае дали другите са съгласни с мен и дали имат желание да действат, смята професорът. Това, което спира хората, потиснати от режима, да протестират, е страхът, че ще станат част от неуспешен протест. Тези, които живеят при подобен потиснически режим, се страхуват твърде много от това, какво ще стане, ако участват в протеста, а режимът не се промени.“
Това прави публичния протест в условия на потиснически режим класически проблем на колективното действие. Ако хората, които искат смяна на режима, излязат на улицата, групата ще постигне общите си цели. Но ако твърде малко протестират, те няма да успеят и ще бъдат наказани.
В момент, в който протестите се разпростряха от Тунис до Египет и сега до Бахрейн, Либия и други части от Близкия изток, силата на телевизията – в частност на „Ал Джазира“ и на интернет за това да разпространява информацията и да участва в организирането на демонстрации, стана очевидна и несъмнена. Взети заедно, телевизията, Facebook и Twitter вероятно имат повече мощ да помогнат на хората да решат проблема на колективното действие, като дават на гражданите, недоволни от правителствата си, увереността, че техните виждания са широко споделени.
Потенциалът на технологията за преодоляване на проблема на колективното действие се използва от Groupon. Бързоразвиващата се компания, предлагаща електронни купони, е изградена на базата на версията на търговеца за проблема на колективното действие – предлагането на огромни намаления си струва, ако се привлекат достатъчно нови клиенти, така че търговецът да успее да навакса печалбата си въпреки това, което губи от предлаганата ниска цена. Groupon е разрешила проблема, като предлага разпродажби само ако достатъчен брой хора се регистрират.

Комбинация между телевизия и социални мрежи

Политическите активисти не са измислили засега еквивалентен начин да осигурят участие на достатъчно симпатизанти – дори ако всички гледаме телевизионен репортаж от демонстрации и изразяваме подкрепа за протестите онлайн, няма гаранции, че съседите ни ще поемат физическия риск да излязат на улицата, докато фактически не го направят.
Дори това да е така, комбинацията между сателитната телевизия и социалните мрежи изключително улеснява недоволните да преодолеят едно от основните препятствия при организиране на смяна на режима – а това е всеки индивид да знае, че вижданията му са споделени от достатъчно хора, което би направило протеста значим и сравнително безопасен.
Тази нова сила може да се трансформира. „Винаги са съществували много режими, които са били непопулярни, но е било необходимо добре организирано гражданско общество, което да позволи на трупащото се недоволство да намери своя глас за изява“, заяви Ейсмоглу. Технологията е да се улесни начинът, по който потиснатите общества могат да изразят своя колективен гняв. В момента, в който проблемът на колективното действие е преодолян, актът на физическото излизане по улиците, за да се изрази дълбока емоция, може да бъде – както се вижда в Египет и Тунис – много мощен. Ние сме социални животни, които изпитват удоволствие от напрегнати, масови преживявания (например растящата популярност в тази дигитална ера на спортните състезания и музикалните концерти).
Смяната на режима е класически случай на колективно действие и на достигане до точката на кипене – ако достатъчно от нас не харесват правителството и могат да намерят начин за координиране на протестите (и най-важното - ако на режима липсват средства или желание да отвърне на удара), то ние можем да съборим потисническия режим.


Ройтерс
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване