02/20/11 18:06
(http://www.klassa.bg/)

Европа не ни оценява позитивно

Ангел Найденов, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България

Не мога да се съглася, че в междинния доклад може да се открие цялостна оценка на българския напредък по отношение на реформата в съдебната система и борбата с корупцията. Още по-малко може да го наречем позитивен. Това е технически доклад, който отчита някакво движение по препоръките и ясната оценка ще дойде през месец юли. В този документ обаче можем да видим част от позитивните оценки, свързани с реализацията на съдебната реформа, и съответно предприетите в рамките на съдебната власт стъпки за преодоляване на негативните оценки за изпълнение на препоръките, дадени от ЕК. Тук за първи път имаме толкова преобладаващо позитивни оценки по отношение на ВСС, инспектората.
Същевременно когато говорим за реформи, виждаме посланието за сериозни промени в полицията. Освен това става дума и за реформи в начина, по който са структурирани, управлявани и си взаимодействат съдебната власт, полицията и органите на разследването. Ако това нещо го проектираме в забележките, че няма достатъчно повдигнати обвинения, ще стигнем до извода, че има негативна оценка към МВР и разследването. Относно проблема със СРС-тата, колкото и да са лаконични от ЕС в техническия си доклад, трябва да кажем, че се усеща безпокойство както към използването, така и към филтрирането на информацията.
В крайна сметка е малко трудно да видим този приповдигнат тон и положителни оценки, които виждат представителите на управляващите. В този смисъл бих го определил по-скоро като достатъчно обективен.
По отношение на Закона за отнемането на имущество, придобито по престъпен начин, не отхвърлям необходимостта от по-ефективна работа на комисията и евентуални промени за засилване на неговото действие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване