02/23/11 17:14
(http://www.klassa.bg/)

Прогнозите за вдигане на лихвите подкрепиха еврото

Петър Кръстев
ИП „БенчМарк Финанс” АД

Еврото и британската лира поскъпнаха срещу американския долар в сряда. Зад доброто представяне на европейските валути стояха спекулациите, че централните банки на Стария континент ще повишат основния лихвен процент (ОЛП) по-бързо от Федералния резерв на САЩ, фактор, който остави под натиск американската валута.
Прогнозите за по-висока инфлация в Европа през идните месеци раздвижи слуховете за скорошна промяна в монетарните политики, водени от Европейската и Английската централна банка. Още във вторник представители на ЕЦБ се обявиха за увеличение на лихвата с 25 базисни пункта. Валутните пазари очакват с интерес и предстоящото изявление на председателя на Европейската банка Жан-Клод Трише, което ще даде допълнителна яснота около прогнозите за по-агресивни действия по отношение на ОЛП.
Рязкото покачване на петрола и златото в резултат на размирните действия в Либия временно бе лимитирано около последните максимални стойности, но високите им цени допълнително увеличават инфлационните страхове сред инвеститорите. Трябва да се има предвид, че ако напрежението в Северна Африка и Средния изток ескалира допълнително, еврото и високорисковите валути ще останат силно уязвими.
Предимството в момента е на страната на стоковите долари, като това личи по-ясно при кросовете на канадския долар. Двойката USD/CAD е в низходящ тренд от близо 2 години, като имаме основание да смятаме, че текущата посока ще остане валидна и в близките седмици.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване