02/24/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

Бензинът се устреми към 2,50 лв. за литър

Продължаващото поскъпване на петрола на световните борси и международните пазари рефлектира и у нас с поредно покачване в цените на бензините. От вчера „ЛУКойл" увеличи цената на горивата заради динамиката на пазарната конюнктура на петролните продукти. На едро бензин А-95 Н поскъпва с 1,18%, до 2269,20 лв. на хиляда литра, което на дребно представлява увеличение с около 2-3 ст. Последното вдигане на цените на „ЛУКойл“ беше на 18 февруари, когато литър бензин достигна 2,46 лв. Новото поскъпване означава, че от вчера цената му на дребно вече достига 2,50 лв. за литър. Високооктановият А-98 пък се повишава с 1,13% от 2338,80 лв. на 2365,20 лева.
Междувременно генералният директор на Международната асоциация на въздушния транспорт (IАТА) Джовани Бизиняни предупреди вчера, че покачването на цените на петрола представлява "много сериозно предизвикателство" за гражданската авиация и може да попари надеждите, че тази година ще бъде благоприятна за авиопревозвачите.
"Котировките на петрола продължават да са сериозен проблем, който може коренно да промени ситуацията в отрасъла", подчерта Джовани Бизиняни на пресконференция в Токио.
Според него годината "може да се окаже трудноуправляема, а очаквахме да е печеливша". През последните дни цените на суровия петрол скочиха нагоре в резултат на вълненията в арабския свят и възниква опасност за снабдяването с природен газ и петролни продукти. Цена от 104 долара за барел означава разходи от 32 милиарда долара в гражданския транспорт", уточни Бизиняни, а всъщност реалните цени вече са по-високи.
Икономическият министър Трайчо Трайков пък изрази надежда покачването на петрола да не е трайна тенденция. По време на посещението си в Рияд на енергийния форум той се е срещнал с министъра на петрола на Саудитска Арабия. Според него сегашното рязко поскъпване на черното злато на международните пазари, което е в резултат на опасенията от кризата в Либия, не е оправдано и Саудитска Арабия има достатъчно резерви в производството, за да компенсира, каквито и количества да бъдат загубени от Либия. Ръстът по думите на Трайков не е невиждан. През 2008 годна бяха и 140 долара за барел, но въпреки това нивата са високи, а още по-неприятно е, че са непредсказуеми, когато има събития като тези в Близкия изток, коментира той пред Дарик радио.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване