07/16/12 04:37
(http://radiomilena.com/)

Дизелът мина 2,60 лв. за литър

Юли се отрази шоково не само върху температурите, но и върху цените на горивата. От началото на месеца литър бензин е поскъпнал с 12 стотинки, а дизелът – с 13 стотинки, показа проверка на в. „Труд”. Цената на масовия бензин А95 беше 2,59 лв. за литър, а същото количество дизелово гориво струваше 2,62 лева. Пропан-бутанът е поскъпнал с 5 стотинки, като вчера литърът се продаваше за 1,19 лева, цитира Агенция Кросс.

До последните цени се стигна, след като за периода имаше три пъти увеличение на цените на горивата на едро от “Лукойл България”. При това двете последни вдигания на цените стават през почивните дни на седмицата.   Поскъпването на горивата е свързано с по-високия курс на щатския долар, в който се котират международните цени на петрола, обясняват експерти.   От началото на юли зелените пари увеличиха стойността си спрямо еврото, респ. лева, с около 4%, като доларът добави 6 ст. и вече се продава за 1,61 лева.

В същото време заради влизането в сила на ембаргото за внос на петрол от Иран в ЕС от началото на юли, енергийната суровина също повиши цената си. На 2 юли котировките за барел (159 л) петрол сорт Брент, който определя цените на горивата в Европа, бяха $ 97,3. В края на миналата седмица същото количество от суровината струваше $ 101,40.

Така ако се акумулира ефектът от поскъпването на долара и номиналната цена на петрола, за последните две седмици пресметнат в левове, барелът е поскъпнал с 8,2%.

 Дизелът мина 2,60 лв. за литър

bookmark Дизелът мина 2,60 лв. за литър svejo Дизелът мина 2,60 лв. за литър google Дизелът мина 2,60 лв. за литър delicious Дизелът мина 2,60 лв. за литър stumbleupon Дизелът мина 2,60 лв. за литър facebook Дизелът мина 2,60 лв. за литър Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване