02/25/11 00:06
(http://www.klassa.bg/)

Истерията с петролните цени по света активизира и българските спекуланти

Диана Йосифова
Людмила Куюмджиева


Бунтовете в Либия предизвикаха освен драстичен скок в цената на петрола и засилен интерес на българи към сделки с черно злато, отчетоха инвестиционните посредници. Все повече българи опитват да спечелят от кризата в Либия, като със 154% са нараснали сделките с петрол след началото на бунтовете, сочат данни на платформата за онлайн търговия Trader.bg. 1320 е броят на сделките, направени на платформата на 23 февруари 2011 г., спрямо 520 броя на същата дата през януари. Част от хората купуват, защото очакват цената да се покачва още. Други пък продават, защото смятат, че пазарите скоро ще се успокоят и цената ще започне да пада. Дори много от хората, които търгуват със злато и валути, сега са се пренасочили към петролa.
За сравнение, 34% повече е броят на сделките с петрол на 23 февруари спрямо всички сделки на Българска фондова борса на същата дата, отчитат още от Trader.bg. Повишението с 16,4% от последните пет работни дни в цената на петрола се дължи на очакванията за проблеми с доставките на суровината. „Прогнозите, че цената ще продължи да се покачва, се засилват от слуха, че либийският лидер Муамар Кадафи е заповядал да бъдат взривени петролопроводи, за да обвини бунтовниците, че те организират тези действия. Вече голяма част от петролодобивната индустрия в Либия не работи”, обясни Пламен Пейчев, главен дилър в Trader.bg.
Има значителен ръст на покупките на петрол, особено след като цената на черното злато премина връх от 100 долара за барел, потвърди пред в. “Класа” Петър Кръстев, дилър международни финансови пазари в ИП „БенчМарк Финанс”. Припомняме, че цената на лекия суров петрол на борсата в Ню Йорк вчера достигна 103,50 долара за барел, след което се успокои на нива около 100 долара, докато сортът Брент мина 119 долара.
Според Кръстев интересът към петрола ще се запази, докато цената му продължава да се качва. Очаквам, че след като кризата в Либия се задълбочава, стойността на суровината ще продължи да расте и в момент, в който стигне по-висок връх, ще започне силно разпродаване, добави експертът. Кръстев обясни, че има много силен интерес и към златото, тъй като инвеститорите се притесняват от повишаването на инфлацията и смятат ценния метал за сигурна инвестиция.
Има повишен интерес към сделки с петрол от България, като основно става дума за индивидуални инвеститори и спекуланти. Те залагат на това, че бунтовете от Либия ще се прехвърлят и към други членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) като Саудитска Арабия, обясни за „Класа“ Калин Йорданов, брокер международни пазари в ИП „Карол“. „В момента ясно се забелязва как се купува петрол за долари, тъй като доларът губи от своята цена. Когато решим да спекулираме чрез инвестиции в актив, деноминиран в някаква валута, трябва да имаме предвид и нейната стойност към текущия момент. Така че в момента помощ на цената на петрола оказва и спадащият долар“, коментира експертът. Той заложи на максимална цена от 110 долара за барел лек суров петрол.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване