02/27/11 17:40
(http://www.klassa.bg/)

София очаква 520 млн. лева от данъци и такси

Около 520 млн. лева са очакваните приходи в Столична община от местни данъци и такси за 2011 г. Това съобщи вчера зам.-кметът по финанси в София Минко Герджиков.  Кампанията стартира на 1 март, като столичани могат да плащат данъците и таксите си в 22-те данъчни служби към районните администрации, в пощите, както и в клоновете на някои банки. Данъците могат да бъдат платени и чрез интернет - през системите easy-pay и e-pay. Преди това гражданите и юридическите лица ще получат 1,123 млн. съобщения по пощата, като 67 хиляди от тях ще са на фирми. До 30 април ще има 5% отстъпка, ако се плати цялата сума за данък "сгради" и данъка върху превозните средства.  Тази година Столична община ще упражнява по-сериозен данъчен контрол, каза още Минко Герджиков. Най-съществената мярка в тази посока е договореното с "Пътна полиция" за обмен на информация на всеки 15 дни, за да се проследи дали собствениците на автомобили са спазили 14-дневния срок за регистрация в данъчната служба по  местоживеене. Според последните данни от регистрираните в КАТ 768 хиляди коли, в общината са регистрирани 720 хиляди. Столичната администрация ще издири собствениците на нерегистрираните близо 50 хиляди автомобила, за да начисли данък върху тях. Налогът за автомобилите може се плаща на две вноски - първата е от 1 март до 30 юни, а втората вноска може да бъде внесена до 30 октомври. 
Минко Герджиков заяви още, че почти всички бюджетни институции са издължили неплатените си задължения към общината, но въпреки това някои проблеми все още остават.  Общата сума на неизплатените от фирмите и гражданите данъци и такса "смет" е 334 млн. лв. „Имаме увеличение на несъбраните данъци и такси със 118 млн. лева. Голяма част от тях са такса битови отпадъци на юридически и  физически лица. Именно там ще бъде насочено голямото ни усилие за повишаване на приходите”, обясни Герджиков. Сред длъжниците за такса смет е и Софийският университет.  В момента се извършва  преглед на издадените разрешения от направление "Архитектура и градоустройство" за строителство на жилищни сгради и издадените образци „акт 15“ за тях. Това се прави, за да се установи в кои сгради се живее, без да имат издадено  удостоверение за въвеждане в експлоатация образец „акт 16“, за  да може общинската администрация да събере дължимия данък сгради и такса за битови отпадъци.
Първите ПОС-терминали за плащането на местни данъци ще се  монтират в данъчните служби в районите „Средец“ и „Триадица“. До септември тази година ще започне тестването на системата, която ще  обхване всички данъчни служби в общината, за да е възможно  заплащането на местни данъци и такси, независимо от  местоживеенето.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване