02/28/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Папандреу със специална мисия при Саркози

Посещение и в Париж ще направи гръцкият премиер Георгиос Папандреу, за да информира президента Никола Саркози за позицията на Атина преди решителната сесия на върха на ЕС на 25 март в Брюксел. След срещата си с германския канцлер Ангела Меркел миналата седмица Папандреу смята за наложително пътуването си до френската столица, за да обсъди със Саркози съдържанието на Пакта за конкурентноспособност.

Наред с това гръцкият премиер ще се опита да убеди френския президент, който заедно с Меркел представи на 4 февруари Пакта за конкурентноспособност, че ще трябва да бъде подпомогнат временният механизъм за подкрепа, който е част от така нареченото цялостно решение на дълговата криза. Папандреу ще поиска също да бъде снет въпросът за разсрочване на гръцките заеми и за намаляване на лихвените проценти по кредитите от цялостния европейски пакет, който ще бъде предложен за обсъждане на сесията на върха на ЕС.

Срещата на Папандреу със Саркози в Елисейския дворец ще се състои или няколко дни преди междинната сесия на върха на 11 март, или непосредствено след нея. Правителството в Атина обаче е твърдо решено да постигне възможно по-добри условия за гръцката икономика в края на март. Според някои източници от икономическия екип на кабинета, през март се очаква да продължи “преговорната активност” на Гърция с европейските й партньори.

Междувременно вероятността, че Гърция ще има нужда от нов заем през 2012 г., започва все повече да занимава правителството и така наречената тройка - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, тъй като перспективата страната да се завърне на международните пазари изглежда все по-далечна. Опасността витае в публичното пространство, тъй като заемите от 110 млрд. евро, които Гърция започна да получава от ЕС и МВФ, ще стигнат на страната, за да покрие финансовите си нужди само до средата на 2012 г.

Оттам насетне вакуумът, който ще възникне, ще трябва да бъде запълнен от пазарите. Правителството в Атина и “тройката” преценяват, че завръщането на Гърция на пазарите ще е постижимо до края на 2011 г. За момента обаче спекулациите, които се разпространяват заради тежката ситуация, са в своя апогей и вероятността Гърция да се завърне на пазарите дори и в средата на 2012 г. изглежда твърде несигурна.

По тази причина се разисква възможност да бъдат отпуснати нови заеми на Гърция и даже е бил обсъден вариант страната, която се финансира от специалния механизъм, да бъде включена в механизма за подкрепа на ЕС, в който сега се намира Ирландия. Предполага се, че към него ще бъде прикачена и Португалия.

Разбира се, подобно нещо ще изисква нови преговори и нови тежки условия. През 2011 г. “тройката” ще предостави на Гърция общо 40 млрд. евро, докато миналата година тя даде 38 млрд. евро. За 2012 г. остават 24 млрд. евро, а за 2013 г. трябва да й бъдат дадени още 6 млрд. евро. Финансовите нужди на Гърция обаче са доста над тези 24 млрд. евро, които ще предостави “тройката”.

Единствената възможност Гърция да се завърне на пазарите е да бъдат взети смели решения от страна на ЕС на 25 март и да бъде променен сегашният негативен климат за нея чрез намаляване на лихвите по кредитите. Засега единственото може би сигурно решение се отнася до разсрочване на гръцкия дълг. То обаче ще ограничи сериозно кредитните възможности, за да може Гърция да задоволи финансовите си нужди през 2014-2015 г., когато те ще достигнат 154 млрд. евро. Все още обаче не е сигурно дали ще бъдат намалени лихвите по кредитите, което ще даде значителна глътка въздух на страната.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване