03/01/11 00:02
(http://www.klassa.bg/)

Венцислав Георгиев, изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум": Над 20% от киселото мляко в Япония е с български закваски


Венцислав Георгиев е магистър по право. Работил е в Агенцията по приватизация, в „Булгартабак холдинг” и в „Терем”. През юни 2010 г. е назначен за изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум”. Владее английски, френски и руски език.


- Г-н Георгиев, напоследък темата за храните е много актуална. „Ел Би Булгарикум“ всъщност е единственото държавно млекопреработващо предприятие, което дори е в забранителния списък за приватизация. При вас по какви рецепти произвеждате?
- „Ел Би Булгарикум“ е наследник на някогашния мастодонт „Млечна промишленост“. Днес дружеството притежава колекцията от български закваски, на базата на които се произвеждат всички традиционни млечни продукти – кисело мляко, бяло саламурено сирене, кашкавал, масло. Интелектуалната собственост – търговски марки и патенти, свързани с тези производства, също са част от активите на фирмата. Всъщност тя е създадена именно за това – да съхранява традицията за производство на оригиналните български млечни продукти.

- По какви стандарти произвеждате?
- Единственото дружество, което никога не е спирало да произвежда млечни продукти по БДС, е държавната фирма „Ел Би Булгарикум“. Не знам дали сте забелязали, но още преди да се заговори толкова много за стандартите, само нашите продукти се наричаха „българско кисело мляко“, „българско бяло саламурено сирене“.

- И никога не е пускана серия например с растителни мазнини?
- Абсолютно никога тук не са произвеждани продукти с растителни мазнини. Но при нас това е главната функция – да пазим оригиналите, добрите рецепти и да развиваме нови, които са базирани на натуралните продукти и полезните им свойства. Много важно е да се съхраняват и да се развиват изследванията в областта на млечната наука, в производството на лекарства, на традиционни продукти. В момента дружеството притежава две производствени бази – във Видин и в София. Тук е и единствената акредитирана лаборатория, в която могат да се анализират всякакви хранителни продукти. А в Научноизследователския център се провеждат научни изследвания, разработват се нови технологии и продукти, като се използват българските млечнокисели щамове. В колекцията на фирмата се съхраняват над 1000 млечнокисели бактерии и бифидобактерии, уникални симбиотични закваски за традиционно българско кисело мляко, за бялото саламурено сирене, за кашкавала и маслото. Част от тях са природни комбинации, други са създадени от специалистите на дружеството. На практика имаме един малък БАН за млякото, където работят повече от 40 научни сътрудници.

- Може би затова „Ел Би Булгарикум“ е в забранителния списък за приватизация?
- Това е единственото млекопреработвателно дружество, което е оторизирано да предоставя лицензи за производство на български млечни продукти извън страната. Изключително успешен пример в нашата икономика е споразумението с японската компания Meiji. Първият лицензионен договор е сключен през 1972 г., а последният е преподписан през 2000 г. Мисля, че и в други области може да се развива подобна дейност, която освен приходи е и невероятна реклама за страната ни.

- Ако някоя чуждестранна компания поиска да произвежда български млечни продукти, какво трябва да направи?
- Трябва да купи лиценз от нас. Според решение на МС от 2006 г., ако се появи чуждестранен интерес, например за марката на българското кисело мляко, „Ел Би Булгарикум“ има право да сключва договорите. После нашият партньор ще си закупи технологията и ще плаща такси съобразно обема на произведената продукция. Така, както вече 30 години се развива бизнесът с Meiji.

- Вие участвахте в правителствената делегация, която беше в Япония. Видяхте ли в магазините българското кисело мляко?
- Тази фирма прави повече от 4 млрд. долара годишен оборот, тя държи над 40% от продажбите на киселото мляко на 120-милионния японски пазар. А както се знае, той е доста платежоспособен. 60% от собствения пазар на фирмата са базирани на българското кисело мляко. На практика приблизително над 20 % от киселото мляко, което се продава в Япония, е с наши закваски. Реално там се консумира повече българско мляко, отколкото в България. Продуктът се предлага в своеобразни кутии, а масовата разфасовка е от 450 грама, върху която пише „българско кисело мляко“. Видях го в магазините на цена малко над 1 долар. Там обаче с нашите закваски се произвеждат и ред други храни, каквито са например млечнокиселите напитки. Самата рекламна стратегия на японската компания се основава на здравословния характер на българското кисело мляко. Всъщност за 40 години те са направили нещо уникално – наложили са продукт, който въобще не е бил популярен като вкус. В началото са реализирали малки количества. Но обяснявайки колко е здравословна тази храна, разказвайки за прословутия бацил, в момента в Япония това е марка номер едно на млечния пазар.

- Къде другаде по света правят нашето мляко?
- В момента има още две действащи лицензионни споразумения – едното обхваща Финландия и Швеция, другото е с Корея, което е в процес на разработка. Но извън лицензионната дейност продаваме закваски на производители тук, изнасяме също в Турция, Сирия, Иран. Особено разчитаме на мощната развойна дейност в научното звено. Нашата цел е да постигаме по-голям обем и по-голяма реализация на закваските. Кризата ни накара да осъзнаем, че трябва в най-голяма степен да използваме стратегическите си предимства. А основните предимства на “Ел Би Булгарикум” са тъкмо в установените от години насам успешни контакти с чуждестранните партньори и в научния потенциал на компанията. Това ни позволи не само да не почувстваме ударите на кризата, а дори да подобрим финансовите си резултати.

- Както във всяка промишленост и в млекарската има мода. Върху какви нови продукти работите?
- Модата на българския пазар следва европейските тенденции и все по- популярни стават т. нар. храни на здравето. Ние също работим върху такива продукти, но трябва да се знае, че те са по-скъпи от стандартните и по тази причина търсим основно пазарни ниши извън страната. В момента чакаме сертификация на руския пазар, защото там и в бившите страни от ОНД има интерес към функционалните храни. Сред тях, разбира се, са храните на пробиотична основа, които съдържат голямо количество живи бактерии, а някъде дори ги използват вместо антибиотици.
Благодарение научните достижения в науката за храненето, ценните здравословни качества на българските млечнокисели щамове и съвременните технологии на производство, разработените от „Ел Би Булгарикум” функционални храни съчетават здравно-профилактични качества с отличен вкус. Тези храни се търсят от хора, които се стремят към здравословен начин на живот.
На българския пазар вече пуснахме един много оригинален продукт, който съдържа мляко, мед и роза. На тази база сега разработваме още няколко продукта, но първите образци ще бъдат показани на изложението АГРА в Пловдив, което ще се проведе от 9 до 13 март.

Интервюто взе Маргарита Димитрова
m.dimitrova@klassa.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване