03/07/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Арабите плашат Запада

Ще падне ли Кадафи? Либия ще бъде ли разделена? Ще скочи ли цената на петрола? Ще се разраснат ли бунтовете и в монархиите на Залива? Ще участва ли и Гърция във военна операция срещу Либия?

Много са въпросителните от този тип, занимаващи европейците и американците. Не само политиците, но и обикновените граждани. Ентусиазмът, с който светът прие мирните бунтове на невъоръжения народ на Тунис и Египет постепенно отстъпи място на един резервиран поглед по отношение на организирания въоръжен бунт в Либия от страна на кръгове, които е очевидно, че преди това са поддържали контакти със САЩ и съюзниците им в Близкия изток.

Цената на петрола засега не е застрашена от кървавите конфлиикти в Либия. Саудитска Арабия е в състояние незабавно да покрие всеки недостиг на петрол. Впрочем тя вече го прави. Само спекулата тласка цените нагоре: от 76 долара за барел през септември до 104 долара през февруари, преди да избухнат протестите в Либия. Безпрецедентно увеличение от близо 50 на сто. След либийската криза този скок е само 10 процента!

САЩ и НАТО ще нападнат Либия само, ако са убедени, че Кадафи върви към победа над противниците си. В противен случай те ще остават либийците да се самоизбиват добезкрай, оказвайки най-вече помощ през Египет на силите срещу Кадафи. Американците и европейците нямат никакъв проблем с евентуално разделяне на Либия на две държави. На тях им е достатъчно нефтът да стига до световния пазар. А това априори е сигурно.

Гърция ще участва в евентуално нападение на САЩ и НАТО срещу Либия. Това вече е решено от правителството на премиера Папандреу, предало базата в Суда, на о-в Крит, на американците, за да бъде използвана като плацдарм за война. Над 2500 американски морски пехотинци вече се намират в Суда, а американска ядрена подводница, един контраторпильор и други плавателни съдове се очакват тази седмица, освен хеликоптероносачът и други бойни единици на САЩ, които от дни са акостирали в базата в Суда, очаквайки сигнал за нападение.

Отношенията на Гърция с арабите ще бъдат хвърлени във въздуха, ако американците решат да нападнат Либия. При такова развитие на нещата доводите, че това е било заради “решение на ООН”, както и аргументите за “хуманитарния характер” на войната едва ли биха намерили отзвук в арабските страни.

Отстояваната от Гърция проарабска политика в продължение на десетилетия, ще рухне и това ще стане видно с просто око. Проарабската ориентация на Гърция ще бъде срината завинаги с може би болезнени последствия за нея, а точно тя бе тази, предпазвала страната от терористични атаки, в това число и от атаки на най-крайните арабски екстремисти.

А в Саудитска Арабия, където бие петролното сърце на световната икономика, ще бъде изиграната най-голямата игра на арабските бунтове. Бунтовете вече са обградили Саудитска Арабия: в Йемен и Оман, по южните й граници, на североизток от Бахрейн, на запад от Египет и на север от Ирак.

Кошмарната статистика показва, че 80 на сто от саудитските петролни източници се намират в североизточния район на страната, там, където мнозинството от саудитското население са “шиити” в иначе сунитска Саудитска Арабия. Отгоре пък са шиитските райони на Ирак. Точно до малкия Бахрейн сунитите са тези, които вече се разбунтуваха и искат да свалят своята сунитска монархия.

Ако шиитите от Саудитска Арабия се вдигнат на бунт, ще стане ад! Стотици хиляди шиити от Ирак самостоятелно или насърчавани от шиитски Иран ще влязат на саудитска територия, за да помогнат на саудитските шиитски братя, които сунитските саудитци ще се опитат да изколят! На фона на очертаващия се пълен хаос САЩ пък ще правят опити с военна сила да превземат петролните източници и ще предизвикат война между Запада и арабите!

По БТА

Публикувана на 03/07/11 22:20 http://e-vestnik.bg/11219/arabite-plashat-zapada/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване