03/07/11 18:15
(http://www.klassa.bg/)

България няма да променя данъчната си политика заради по-скъпите горива

За тази година не се предвиждат промени в данъчната политика. България и сега има най-ниското данъчно бреме за домакинствата и за бизнеса сред държавите - членки на ЕС. Така от Министерство на финансите отговориха на въпрос на „Класа“ дали у нас се обмислят мерки за икономии на енергия, или намаляване на ДДС за горивата по примера на Белгия и Испания.
Флуктуациите на международните пазари на горива се случват на пазарен принцип и това е нерегулиран пазар. МФ внимателно следи тези процеси от гледна точка на потенциала за изменение на някои макропоказатели в краткосрочен и средносрочен план, какъвто е инфлацията например както у нас, така и в ЕС, уточниха от пресцентъра на ведомството.
Мерките, които предприемат други държави - членки на ЕС (визираната Испания например), са средно- и дългосрочни. В частност, по отношение на енергийната ефективност има заложени цели, които са от компетенциите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Накратко, от гледна точка на МФ, не се предвижда прилагане на данъчни механизми за компенсиране на ефектите от процесите, валидни за международните пазари на енергоносители, категорични са от ведомството на Симеон Дянков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване