03/07/11 16:50
(http://www.klassa.bg/)

"Вечното дерби" вече ще се играе само на "Васил Левски"

„Вечното дерби“ между „Левски“ и ЦСКА вече ще се провежда само на националния стадион "Васил Левски". Около това мнение се обединиха всички отговорни институции - МВР, Столична община, БФС и МФВС на среща вчера. Ако двубоите с висок риск се играят на 40 000-то съоръжение, то при евентуално възникване на инциденти с феновете, ще бъдат извеждани само виновниците, обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
След 10 дни ще бъде организирана кръгла маса, на която ще се обсъдят всички законодателни промени. На нея ще присъстват представители на медиите, президенти на футболните клубове, представители на фенклубовете и родителски организации. Освен споменатата, почти сигурно ще бъде приета и наказателната мярка полагане на обществено-полезен труд от страна на хулиганите. Не е предложен пакет от мерки дерби мачове от родния шампионат да се провеждат през деня по светло. Цветан Цветанов подкрепи действията на полицията по време на „вечното дерби“ на 26 февруари, когато цялата агитка на ЦСКА беше изведена извън стадион „Георги Аспарухов“ на почивката на двубоя. "Действията бяха навременни по време на дербито. Ако не бяха те, може би щеше да се стигне до по-тежки инциденти – нахлуване на феновете", каза той. Полицията ще продължи да охранява футболните срещи, по думите на министър Цветанов. Президентът на БФС Борислав Михайлов го подкрепи, като вметна, че все още не сме доживели частни охранители да се заемат със спазването на реда в стадионите. Михайлов даде за пример финала за Купата на България между ЦСКА и „Черно море“ през 2006 г., когато охраната бе поверена на частна фирма, а това от своя страна позволи феновете на двата отбора да стигнат до масов бой помежду им.
Шествията по-големи от радиус 500 м от стадиона няма да бъдат допускани, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. "Ако има желания за шествия, те ще бъдат ограничавани само в зоната на стадионите. Аз лично няма да разреша подобни дълги шествия", заяви тя. Феновете трябва да бъдат превъзпитани, като се предвиждат по-високи санкции от обичайните в законодателната уредба, обяви министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. "По-високи санкции, по-високи депозити, защото иначе щетите трябва да бъдат покривани от джоба на данъкоплатеца, което не е редно", каза той.
Шефът на „Охранителна полиция“ към СДВР Младен Маринов пък обяви, че вече е въведен по-стриктен контрол при влизането на феновете по стадионите, който е започнал да действа още от мачовете през уикенда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване