03/08/11 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Жените, които управляват компании, намаляват в световен мащаб

Всяка пета фирма в света се управлява от представителка на нежния пол, като едва 20% от управленските позиции се заемат от жени, сочи изследване на консултантска фирма Grant Thornton. Спрямо 2009 г., когато е било публикувано последното проучване на компанията, делът на дамите на шефски места е намалял с 4 на сто. Изследването отчита, че процентът на частните дружества, които нямат жени в своето висше ръководство, се е покачило до 38 на сто в сравнение с 35% през 2009 г.
Проучването е направено в началото на тази година сред 11 000 ръководители на частни средни предприятия в 39 страни по света. На световно ниво Тайланд се гордее с най-висок процент на жени, заемащи ръководни постове (45%), следвани от Грузия (40 на сто), Русия (36 процента), Хонконг и Филипините (35%). Страните с най-малък дял на дами в управлението са Индия (9%), Обединените арабски емирства (8%) и Япония (8%).
Данните показват, че страните от Г-7 изостават от средните за света стойности, като само 16% от жените в дружествата заемат ръководни постове. В Азиатско–Тихоокеанския регион, без Япония, резултатите пък са най-високи, като 27% от дамите са във висшето ръководство. Жените, увеличили най-успешно дела си в компаниите, се намират в Тайланд, Хонконг, Гърция, Белгия и Ботсвана, където процентът на дамите се е повишил с повече от 7% спрямо 2009 г.
Относно компаниите, които наемат жени на ръководни мениджърски позиции в световен мащаб, 22% от тях ги назначават на позиции, свързани с финансите, например главен финансов директор. 20% от дружествата взимат жени за директор „Човешки ресурси“, следвани от главен маркетингов директор и директор „Продажби“ (и двете 9%). В световен мащаб едва 8% от жените, заемащи управленски постове, са генерални директори или президенти на компании.
В азиатските икономики ситуацията е различна, отчитат от Grant Thornton. Тайланд заема водеща позиция, като в 30% от фирмите работят жени изпълнителни директори, следвани от Китай (19%), Тайван (18%) и Виетнам (16%).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване