03/17/11 00:02
(http://www.klassa.bg/)

Румен Овчаров, народен представител от Коалиция за България, член на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм: Не бива да сме изкупителна жертва на проблеми в световен мащаб

- Г-н Овчаров, във вторник еврокомисарят по енергетиката поиска да се преразгледа проекта „Белене” по отношение на техническата безопасност, а в сряда съпредседателката на групата на „Зелените” в Европейския парламент Ребека Хармс настоя ЕК да оттегли положителното си становище за изграждането на АЕЦ „Белене”. Какво произтича за България от тези искания?
- Еврокомисарят Йотингер официално не е отправял подобно искане на официалната среща в Брюксел на министрите на енергетиката и на ръководителите на регулиращите органи в атомната енергетика, където участва и министър Трайков. Но и заради това, което са поискали „Зелените” – не мисля, че сега е моментът да се политиканства върху атомната енергетика, вземайки повод от изключително голямата трагедия в Япония. Още по-малко уместни ми се виждат всякакви такива политически обосновани опити за разгръщане на антиядрена истерия или радиационна психоза, че облакът от Япония едва ли не ще дойде в Европа. Това е опасно! Опасни са и тези напъни отново проблемите в ядрената енергетика да се прехвърлят от болната глава върху здравата. Страната ни дълго време страдаше и плати жестока цена за точно такива прехвърляния на проблеми на ядрената енергетика в европейски мащаб, а и в световен, върху малката и беззащитна България. Никой не слушаше нашите аргументи, че в Европейския съюз, а и по света, се експлоатират десетки централи, които са значително по-стари от АЕЦ „Козлодуй”, значително по-нереконструирани, със значително по-големи отклонения от общоприетите изисквания за ядрена безопасност. България беше нарочена като момче за бой и беше принудена да плати супервисока цена за влизането си в Европейския съюз.

- Виждате нещо подобно и сега, така ли?
- Много се страхувам, че сегашните напъни, вкл. и на български политици в кавички отново ще направят българската ядрена енергетика и България изкупителна жертва на всички проблеми на ядрената енергетика в световен мащаб. Не мога да схвана логиката, поради която комисарят Йотингер говори за АЕЦ „Белене”, а не за АЕЦ „Библис” примерно, която е пусната през 1975 година – при всичкото ми уважение към високите изисквания, при които тя се експлоатира.
Но при всички положения АЕЦ „Белене” е в пъти по-безопасна, просто защото там е заложена изцяло нова и много по-съвременна концепция за ядрената енергетика. Затова съм и много притеснен от подобни искания, особено когато идват от Брюксел. Защото има опасност българските клакьори или готовите веднага да се подложат, да приведат в изпълнение всяка подобна фраза, която идва отнякъде, да започнат да приказват подобни глупости в България. Министър Трайчо Трайков, преди да замине за Брюксел, също обяви, че ще иска преразглеждане на проекта „Белене”. Владимир Уручев от ГЕРБ се опитва да обяви пети и шести енергоблок за реактори от по-старо поколение, при положение че е работил в централата и много добре знае, че тези два блока са въведени в експлоатация през 1986-а и 1991 година. Чуйте, в Германия няма ядрена мощност, която да е пусната по-късно от нашите пети и шести блок. В Европа няма централа, която на петата-шестата година от въвеждането си в експлоатация да е преживяла, изпълнила такава всеобхватна реконструкция и модернизация. И ние отново сами сочим България като изкупителна жертва, приканваме отново да се смаже българската ядрена енергетика. Това е изключително опасно и граничи с национално предателство.

- Каква точно е политиката на правителството по отношение на АЕЦ „Белене” ?
- Премиерът Борисов не смее да поеме отговорност, затова са противоречивите му заявления. Бащата на кибернетиката Норберт Винер има една чудесна мисъл: Липсата на информация и на знания са в основата на всички емоции. А най-силната емоция е страхът. Хората, които не знаят, се страхуват.
Нямало пазар за тока от „Белене“?! Има пазар, но хора от десницата като Асен Агов и Иван Костов се страхуват, че ако АЕЦ „Белене” влезе в експлоатация, няма да остане пазар в страната за американските мощности в комплекса „Марица-изток”, че те ще трябва да търсят пазар за тази електроенергия, която ще е в пъти по-скъпа от тази на „Белене”. Това е простата политическа обосновка на всичкото говорене.


Интервюто взе Борислав Михайлов
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване