03/08/11 17:56
(http://www.klassa.bg/)

Откриват търга за строител на магистрала "Струма"

Процедурата за избор на изпълнител на лот 1 от магистрала „Струма“ стартира днес. Това съобщи Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството, който откри Българската строителна седмица. Очаква се процедурата за лот 4 от аутобана да започне 10 дни по-късно. Министърът коментира, че няма нови промяна в процедурата и тръжните книжа.
По данни на строителния регистър за една година са отпаднали 1270 компании. Но статистиката сочи и 590 новорегистрирани фирми. „Това са предимно дружества, които търсят новите пазарни ниши на енергийна ефективност и качествено строителство“, смята Плевнелиев. По думите му кризата се е отразила добре, защото е спряла презастрояването в страната. Според данните на Евростат спадът на строителната индустрия в България е 7,7 %. Това нарежда страната на 22-ро място по спад на обема в бранша от общо 27 държави в Европейския съюз. Според Росен Плевнелиев строителната индустрия в България намалява обема си от 21 млрд. лв. през 2008 г. на 12 млрд. лв. през 2010 г., като чуждестранните инвестиции в сектора за миналата година възлизат на 1,3 млрд. лв. Броят на заетите в строителството през 2010 г. е около 150 хил., а година по-рано работещите бяха около 248 хил.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване