03/09/11 18:29
(http://www.klassa.bg/)

Бензинът и дизелът гонят 3 лв. за литър

Цената на масовия бензин и на дизеловото гориво може да достигне 3 лв. на литър, ако петролът продължи да поскъпва на международните пазари. Тази апокалиптична прогноза направи председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев пред bTV вчера. Той обясни, че една от основните причини за поскъпването на горивата на дребно са акцизите, които държавата събира.
„Между 40 и 45% от цената влиза в държавната хазна под формата на акциз заради ангажиментите, които България е поела пред ЕС“, поясни Делчев. Според него не повече от 7-8% от цената се разпределят между производител, търговец на едро и търговец на дребно. Той категорично отрече твърденията, че търговците печелят 50 ст. от литър. В България не може да има картел, тъй като пазарът се държи от големи международни вериги, които не биха си позволили да се договарят за цените на толкова малък пазар като българския, тъй като санкциите на европейските антитръстови органи са огромни, категоричен бе шефът на БПГА. Причината за прекалено еднаквите цени по думите му е огромната конкуренция на българския пазар.
Финансовият министър Симеон Дянков обаче бе категоричен: акцизът за горивата е на минимума, който България трябва да изпълнява по предприсъединителната ни програма. И допълни: корекция на доходите заради поскъпването на стоките в страната би могла да стане, но засега няма такъв анализ. Той е изискал на следващото или по-следващото заседание на Министерския съвет да има анализ по части освен акцизите, какво влиза в цените на горивата.
Междувременно само ден след като транспортният министър Александър Цветков сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да провери дали има картелно споразумение между търговците на горива, от КЗК образуваха проверка, с която да се проучи конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво, както и причините, обуславящи повишението на цените на дребно. Според министър Цветков наблюдаваното повсеместно покачване на цените на горивата не се дължи на обективни причини, а по-скоро на антиконкурентно поведение.
След като във вторник от „Лукойл България“ повишиха цените на горивата с над 2 на сто, вчера стойността на бензина и дизела се вдигна с около 5 ст. за литър на дребно. На бензиностанции в София дизелът вчера се продаваше за 2.57 лв. за литър при 2.52 лв. ден по-рано, а най-масовият бензин А-95 – за 2.49 лв. при 2.44 лв. преди това. Така цената на най-масовото гориво в страната изпреварва цените в 5 европейски държави и е равна на тази в Словения, съобщи darikfinance. Относно цената на дизела, той в България е по-скъп, отколкото в Испания и 12 други европейски държави.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване