03/09/11 04:00
(http://e-vestnik.bg/)

Либия и иракският синдром

Барак Обама. Снимка: Белия дом

“Призракът на Виетнам е погребан завинаги в пясъците на Арабския полуостров. Америка може да се гордее с този ден - и, за бога, ние се отърсихме от виетнамския синдром веднъж завинаги.” В това поне бе убеден Буш баща преди 20 години, скоро след като армията, която изпрати в Саудитска Арабия, изрита Саддам Хюсеин от Кувейт.

Но историята обича да си прави шеги. И докато Барак Обама се чуди дали военната сила да залегне в реакцията му към Муамар Кадафи в Либия, нима нов синдром - иракски синдром, прихванат в същите пясъци на Арабия от Буш младши - възпира ръката на Обама?

Кръвопролитните войни пораждат предпазливост. След Корея и след Виетнам, войните в Афганистан и Ирак направиха от американците войномразци. През 2005 г. Джон Мюлър, професор по политология в Университета на щата Охайо, предрече в списание Foreign Affairs, че “иракски синдром” в крайна сметка ще направи Америка по-скептична към едностранни военни действия, особено на места, които не представляват пряка заплаха за нея и по-малко склонна да смята европейците и останалите добронамерени чужденци за пъзльовци. “САЩ могат също така да станат по-склонни към търсене на международно сътрудничество и понякога дори да проявяват признаци на смирение.”

Професорът удари право в десетката. На фона на две войни и начумерена икономика, Марс вече не е асцендент във Вашингтон при Обама. Неговите безпилотни самолети може и да поразяват свърталища на талибаните в Пакистан, но Обама винаги е бил противник на “безмозъчната” война в Ирак, а по-голямата част от неговата партия мрази войната в Афганистан, която той нарича необходима.

След като бе избран за президент като антипод на Буш, той се нуждае от ново обвързване в Близкия изток толкова, колкото от куршум в главата. Така че, макар неговият държавен секретар Хилари Клинтън да повтаря, че на масата са сложени всички варианти, а Америка вече изпрати бойни кораби край либийските брегове, акцентът засега е твърдо върху дипломацията.

На Капитолийския хълм тази седмица г-жа Клинтън заговори за “използване на комбинираните възможности на умната мощ” в Либия. Изменяйки на обичайната схема, Америка изглежда залива със студен душ разгорещените глави в Европа и особено във Великобритания, умуващи дали НАТО да пропъди самолетите на полковник Кадафи от небето на Либия.

За предпазливите и за пацифистите иракският синдром може би не изглежда нещо лошо. Войните на по-младия Буш отнеха живота на почти 6000 американци и източиха американските финанси. Несъмнено би било по-добре в бъдеще Америка да се заема с подобни авантюри, ако изобщо се реши на такива, с ясна преценка на разходите, с по-малко увереност, че военната операция ще бъде “фасулска работа” и с по-скромни очаквания за резултатите, които употребата на сила може да постигне.

Но какво би станало, ако тази здравословна предпазливост се превърне в неохота за използване на сила изобщо, дори когато националният интерес или хуманитарни съображения го изискват? И какво би станало, ако някои опасни хора си наумят, че Америка никога вече няма да се бие? Саддам си помисли и го каза на глас преди 20 години, че след загубите си във Виетнам Америка няма да рискува война за спасяване на Кувейт. Бързината, с която Роналд Рейгън офейка от Ливан след атентата през 1983 г. срещу казармите на морските пехотинци, потвърди убеждението, че нежеланието на Америка да дава нови жертви е ахилесовата пета на свръхсилата.

Саддам скоро разбра, че греши за виетнамския синдром. Без съмнение, иракският синдром също може да бъде преодолян. През десетте години сражения в Афганистан и над седемте в Ирак, Америка все пак доказа изключителната си военна издръжливост: след като веднъж са се захванали сериозно с битката, на американците им трябва доста време, за да признаят поражението. ...

Публикувана на 03/09/11 04:00 http://e-vestnik.bg/11229/libiya-i-irakskiyat-sindrom/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване