02/22/11 08:10
(http://ruslantrad.com/)

В “Здравей,България” относно Либия и протестите срещу Кадафи

Днес сутринта с журналистите Александрива Аврамова и Иво Инджев обсъдихме протестите в Либия, както и как се стигна до тях. Трябва да допълня, че темата е много обширна и времето не стига, за да се обсъдят аспектите на бунтовете срещу Кадафи. Иво Инджев влезе в ролята си на политически анализатор за Близкия изток и Северна Африка, какъвто е бил преди време и каза доста важни неща по отношение на възприемането на протестите от западните страни, а Александрина Аврамова обобщи събитията.

Аз…аз все пак съм само блогър и активист:)

НОВА обобщиха предаването в сайта си:

Кървавият начин, по който Муамар Кадафи се опитва да смаже бунта срещу режима му в Либия, е типичен за него.
Около тази теза се обединиха журналистите Александрива Аврамова и Иво Инджев, както и блогърът Руслан Калед Трад в “Здравей, България” в дебат за това как се стигна до размириците в страната.
“Кадафи винаги се е опитвал да бъде различен с цената на каквото и да било. Маниерно е напускал форуми на арабските държави, тъй като не е бил съгласен с нещо. Но ето, че животът му изиграва лоша шега. Това е най-яростният бунт и той се случва в неговия заден двор”, коментира Иво Инджев.
“Кадафи отново реагира по различен начин от останалите лидери. Хосни Мубарак се беше заинатил за две седмици, а Кадафи се опитва да удави в кръв масовото недоволство”, допълни още журналистът.
Според него мълчанието на Съвета за сигурност на ООН в този случай изглежда цинично.
“Трябва да се реагира по някакъв начин най-малкото от хуманитарна гледна точка”, на мнение е Иво Инджев.
“Начинът, по който Кадафи смазва бунта не е учудващ, защото там режимът има една специфика и тя е диктатура. Той се опитва със зъби и нокти да се задържи на власт, като за него човешкият живот е без значение. В тази връзка заповедта за въздушни удари, като че ли е в реда на нещата, колкото и трагично да звучи”, коментира от своя страна Александрина Аврамова. Неслучайно Рейгън го нарича “бясното куче на Близкия Изток”, допълни тя.
Според блогъра Руслан Калед Трад пък Муамар Кадафи има няколко специфики, които го отличават от други диктатори. Главната е прекалено репресивният режим.
“Дори от малкото, което виждаме, става ясно, че режимът определено е решил да защити властта си с цената на много човешки животи. Свидетели сме на едно клане, тъй като режимът не е подготвен за подобни протести”, на мнение е Руслан Трад.
По думите му обратното броене на Кадафи е започнало и той трябва да разбере, че упоритостта ще доведе до повече жертви, тъй като народът няма да се откаже.
“Една власт, която е деспотична, осъзнавайки края си затяга още повече клещите, но в един момент те се чупят”, допълни блогърът.

Публикувана на 02/22/11 08:10 http://ruslantrad.com/?p=7986
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване