03/09/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

ОПЕК може да вдигне производството, за да спре ценовия скок на петрола

Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), води консултации по отношение на евентуалното увеличаване на производството на петрол, но засега няма категорично решение. Това е заявил министърът на петрола на Кувейт Шейх Ахмад ал Абдула ал-Сабах, цитиран от Ройтерс. Запитан дали Кувейт увеличава производството си, той е отговорил, че страната засега се придържа към квотата си, но е признал, че в момента генералният секретар на ОПЕК Абдула ел-Бадри се консултира с членовете на организацията кога и дали е необходима спешна среща. „Говорих с Ел-Бадри по този повод и той разговаря с всички и търси консенсус“, заяви шейхът, цитиран от „Блумбърг“.
Според Ал-Сабах обаче Саудитска Арабия вече увеличава производството си в отговор на спада на доставките от страна на Либия, където размириците доведоха до спад в производството. Ал-Сабах не се ангажира със срок, в който организацията би решила в полза на груповото увеличение на производството или дали министрите от съответните страни ще се срещат скоро, за да обсъждат политиката по отношение на добива на петрол.
В отделно изявление министърът на петрола на Катар Мохамед Салех ал-Сада заяви, че "петролните запаси и производството са на приемливи нива в световен план." Според него страните от ОПЕК, както и тези извън организацията, ще се намесят и ще компенсират намаленото производство от страна на Либия "своевременно", но не коментира някакви по-конкретни планове. Според публикации на „Файненшъл таймс“, цитирайки източници от петролната индустрия, членовете на ОПЕК - Кувейт, ОАЕ и Нигерия, планират да увеличат производството си преди април с общо 300 000 барела дневно. Русия, която е най-големият износител на петрол в света, но не е член на ОПЕК, вече заяви, че местните компании са готови да увеличат доставките за ЕС, ако това бъде необходимо. Реакцията на петролната организация няма да е изненада, след като черното злато се задържа на позиции над 100 долара за барел. Основните притеснения са свързани с това бунтовете в Либия да не се разраснат и в други богати на черно злато държави. По график следващата редовна среща на страните от ОПЕК е планирана за 8 юни във Виена.
Към редакционното приключване на броя суровият петрол се понижаваше с близо 1% до 104.57 долара за барел в Ню Йорк, а сортът Брент – с 1,6 пр.п. до 113.18 долара за барел на лондонската борса. Окончателно решение за спешна среща не бе обявено.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване