03/11/11 04:34
(http://e-vestnik.bg/)

Атанас Христосков: В България игрално кино се прави с жертви

Атанас Христсков. Снимка: авторката

Тази година българското кино има сериозно присъствие  в програмата на международния “София филм фест”, който вече е в разгара си. Преди ден на фестивала за пръв път беше показан „No 1” – дебютният пълнометражен игрален филм на режисьора Атанас Христосков.

Атанас Христосков е роден в София през 1976 г. Завършва „Международен туризъм” в УНСС през 2002 г. и „Филмова и ТВ режисура” през 2008 г. в НБУ. Автор е на над 10 документални и късометражни игрални филма и режисьор на няколко ТВ предавания, работил е като режисьор и в популярното „Господари на ефира”.
„No 1” е филм за агресията и насилието в училище - нещо, за което досега се говореше предимно в късните новинарски емисии. Филмът разказва за конфликтът между учениците от елитна гимназия и обикновено квартално училище, които се помещават в една и съща сграда. Филип Аврамов играе ролята на учителя по литература Стефан, който „се опитва да извади учениците от затворения кръг на перманентно насилие и нищета, но самият той има доста лични проблеми за решаване”.
Във филма участват още Ивайло Захариев, Николай Станоев, Ивайло Драгиев, Мартин Ружин, Димитър Тангълов, Константин Станчев и много натуршчици, които според режисьора донякъде играят себе си. Премиерата на „No 1” беше в рамките на фестивала в кино „Люмиер”, очаква се филмът да тръгне по кината през есента.

- Насилието в училище е сериозен проблем, на който обаче като че ли не се обръща достатъчно внимание. Дали не сме го приели за норма?

- Това е смисълът да има кино и нещата, които се превръщат в лоша норма, да ги променяме колкото можем. Киното не може да промени всичко, може да каже някои неща, хората сме тези, които могат да променят нещата. Докато снимахме филма две от момчетата, които трябваше да участват, бяха пребити буквално половин-един час преди да трябва да бъдат на снимачната площадка. Имаше и други подобни инциденти в същия ден. Почувствахме, че докато правим филма, всъщност той се случва пред нас. И това по някакъв начин затвърди в мен убеждението, че има смисъл от този филм.

Кадър от филма “No 1″

- Трябва ли киното да носи послание?

- Мисля, че този филм носи послание и то много сериозно  - то е посланието за личната отговорност, тоест в живота си да не обвиняваме другите за нещата, които не ни се случват, а да поемем отговорността за това, което ни се случва. Героите в този филм са на 17-18 години и мисля, че това е възрастта, в която човек трябва да поеме тази отговорност. Има такава реплика във филма, че винаги са ни виновни шибаните политици, шибаните депутати, шибания ни съсед, шибаната ни жена, а не сме ние тия, които поемаме отговорност в този шибан живот.

- Какво означава заглавието на филма, кой или какво е номер едно?

- Аз съм го казвал и преди, но мисля, че това е малко троянски кон. Това е нещото, с което се идентифицират младите хора – искат всичко да е яко, да е супер, да е номер едно и т.н. А всъщност посланието е, че може би не е важно да си номер едно, а е важно да откриеш себе си.

- Един от главните герой е преподавател…

- Това е героят на Филип Аврамов – един млад учител, който е преподавател в училище в краен квартал и се опитва по някакъв начин да повлияе на учениците си, да ги насочи в правилната посока, но къде той успява да ги промени, къде те него… това е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване