03/13/11 22:54
(http://e-vestnik.bg/)

Тежки дни за Япония + фотогалерия

Щетите от цунамито по североизточното кройбрежие. Снимка: ЕПА/БТА

Япония преживява най-тежката криза след Втората световна война, заяви премиерът Наото Кан и отправи призив към японците да се обединят, за да преодолеят последиците от катастрофалното земетресение и последвалото цунами. В телевизионно обръщение премиерът каза, че бъдещето на Япония зависи от всички японци. Той призова сънародниците си да се обединят, за да възстановят страната.

По обобщени текущи данни на японската полиция над 3000 са загиналите и изчезналите след катастрофалното земетресение и последвалото цунами в петък. Същевременно телевизия Ен Ейч Кей, като цитира началника на местната полиция, съобщи, че над десет хиляди са може би жертвите от земетресението и цунамито само в префектура Мияги. По днешни данни 1167 души са безследно изчезнали в префактура Фукушима, разположена на юг от префектура Мияги, където материалните щети са най-големи.

Над 200 човешки тела са намерени в крайбрежния град Хигашимацушима в префектура Мияги на остров Хоншу. Според японската преса стотици без вест са изчезнали стотици обитатели на квартала Нобиру на същия град. Вчера полицията откри между 200 и 300 тела на хора на брега в големия град Сендай. Други 300-400 трупа са намерени от войници в пристанището Рикузентаката, като те още не са влезли в полицейските доклади.

Взривът в ядрената централа “Фукушима 1″. Снимка: от тв екрана

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване