03/16/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

Радиацията в Токио скочи 10 пъти над нормалната

Стотици хора напуснаха японската столица Токио вчера заради страха от радиация след нов взрив и пожар в атомната централа, съобщи Ройтерс.
Въпреки че АЕЦ „Фукушима“ е на 240 км на север от Токио, властите обявиха, че нивото на радиация в столицата е 10 пъти по-високо от нормалното, без да е опасно за здравето. Жителите и туристите обаче решиха, че оставането в Токио е твърде рисково. Онези, които не напуснаха града, започнаха да се запасяват с храни и други стоки. От магазините масово се изкупуваха радиоприемници, фенерчета, свещи, туби за бензин и спални чували, както и хляб и полуготови спагети.
Източната част на Япония бе разтърсена от ново земетресение от 6-а степен вчера – един от най-силните вторични трусове след разрушителното земетресение в петък и последвалото цунами. Потвърденият брой на жертвите до вчера бе 3373 души, ранените бяха 1897, а 6746 се водеха за изчезнали, съобщи японската телевизия „Ен Ейч Кей“
Вчера сутринта във втори реактор на АЕЦ „Фукушима 1“ избухна трета експлозия за последните четири дни, съобщи Би Би Си. За кратко избухна пожар и в четвърти реактор, който вероятно е предизвикал радиоактивни течове. Четвърти реактор бе затворен преди земетресението за ремонт, но използваните горивни пръчки не бяха отстранени. Началникът на японския кабинет Юкио Едано обяви, че радиационните нива на мястото час след пожара са били четири пъти по-високи от тези, които могат да предизвикат рак, но бързо са се понижили. По думите му пети и шести реактор в централата, които са започнали леко да прегряват, са под стриктно наблюдение. Охлаждаща морска вода продължаваше да се изпомпва в първи и трети реактор, чието състояние бе нормализирано, както и във втори реактор, който продължаваше да е нестабилен, обясни Едано. Около осем часа след последния взрив в АЕЦ „Фукушима 1“ метеорологичната агенция на ООН обяви, че вятърът разпръсква радиоактивния материал над Тихия океан, далеч от Япония и другите азиатски страни.
В телевизионно обръщение премиерът Наото Кан обяви, че все още има сериозен риск от нов радиационен теч. По думите му 140 000 души, намиращи се в радиус между 20 и 30 км около централата, са изложени на риск и трябва да останат по домовете си. Около 70 000 души от вътрешността на 20-километровата зона вече са били евакуирани и премиерът призова всички останали хора в тази високо рискова зона да напуснат. Правителството обяви и 30-километрова зона, забранена за полети над централата, за да не се допусне допълнително разпространяване на радиацията.


Мнения

МВнР: Българите да напуснат Япония
Външно министерство призова българите, пребиваващи временно или постоянно в Япония, да напуснат страната. Отпътуването от Япония може да се осъществи чрез редовни международни полети. При невъзможност за напускане на страната се препоръчва нашите граждани да се придвижат далеч от засегнатите райони. При крайна необходимост посолството ни в Токио има готовност да приеме сънародници за временно настаняване.

Министър Найденов: Ще изпращаме минерална вода
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че България подготвя организация да праща минерална вода към Япония, предаде агенция „Фокус“. Той е провел разговори с българския посланик в Токио и с японския в София. Япония изпитва остра нужда от минерална вода. Към този момент тя не е поискала от страната ни да праща хранителни продукти, но България има и тази готовност. Мирослав Найденов бе категоричен, че рано или късно водата ще стане по-ценна от петрола.

Петър Диков: Сградите в София трябва да издържат 7,4-7,5 по Рихтер
Сградите в София са така проектирани, че да издържат трус с магнитуд 7,4-7,5 по Рихтер. Това каза главният архитект на София Петър Диков пред БНТ. Влияние оказва обаче качеството на строителството, тъй като след 1989 г. в период от 7-8 години е нямало стриктен контрол. „Аз обаче смятам, че включително и тези сгради са направени достатъчно коректно, тъй като отговорността на проектанта и конструктора е много голяма по нашата нормативна уредба”, заяви Диков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване