03/17/11 17:33
(http://www.klassa.bg/)

Болници похарчили неефективно 400 млн. лв. от НЗОК

Близо 1 млрд. лв. е давала досега здравната каса за болнична помощ годишно, от които 400 млн. лв. са били изразходвани неефективно. Това сочи проверка на остойностяването на клиничните пътеки, извършена от Министерството на финансите. Резултатите са представени в сряда на среща между директори на болници и ведомството. Според тях около 30% от лечението в болниците в момента е ненужно. Данните сочат още, че една от основните причини за неефективното използване на парите на НЗОК са свръххоспитализациите. От МФ са обявили, че друг проблем е нереалното остойностяване на клиничните пътеки. В момента за 84 пътеки касата дава 102 млн. лв. повече от реалните разходи на болниците за тях. Други 214 клинични пътеки обаче са недофинансирани с около 291 млн. лева. Според резултатите най-надценени са пътеките в областта на инвазивната кардиология. Разликата между реалната им стойност и заплащаната от здравната каса била завишена с около 30%. От МФ констатират, че е необходимо да се ограничат неефективните разходи, за да се осигурят средства за покриването на необходимите разходи при лечението на пациентите.


Излезе списъкът с аптеките, отпускащи медикаменти за редки заболявания

НЗОК публикува списък на аптеките, които отпускат медикаменти за редки заболявания, за лечение при трансплантирани пациенти и за поддържаща хормонална терапия при хора със злокачествени заболявания, съобщиха вчера от касата. НЗОК работи с 2024 аптеки, от които 809 са заявили готовност да отпускат медикаменти за поддържащата хормонална терапия, 654 аптеки - за лечение на трансплантирани пациенти. 651 пък ще осигуряват медикаменти за лечение на редки заболявания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване