07/08/12 15:53
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ: Парите от трансфера на 100 млн. лв. от НЗОК към МЗ не са откраднати

Парите от трансфера между здравната каса и министерството не са откраднати, а са отишли за здравни дейности. Това заяви в предаването „Неделя 150“ шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Поводът Дариткова да гостува в националното радио стана скандалът, който гръмна след решението на Конституционния съд от 4 юли да обяви за противоконституционен трансфера на 100 млн. лв. от НЗОК към Министерството на здравеопазването. Това прехвърляне на средства бе записано в Закона за бюджета за 2012 г.  на Националната здравноосигурителна каса по идея на финансовия министър Симеон Данков.
60 депутати от БСП и ДПС атакуваха решението в КС, който в крайна сметка реши, че трансферът за 2012 г. противоречи на конституцията, защото не е осъществена публичната дискусия за разпределението на публичните средства. Веднага след като решението стана публично,  депутати от ГЕРБ обясниха, че не могат да го оспорват, но че то важи не със задна дата, а оттук нататък.
Опозиционните партии още в четвъртък обвиниха управляващите в кражба на пари за здраве. А Ваньо Шарков от Синята коалиция каза, че половината от 100-те милиона лева вече са похарчени от здравното ведомство. Той подчерта, че се налага актуализация на бюджета  на касата. Дариткова отрече и допълни, че не може да подкрепи „инсинуациите за нестабилност“. „Ние сме вкарали над 3 млрд. лева в здравната система, ясно е, че резултатите на са на максимума, който трябва да бъде постигнат, но това са средствата, които в условия на криза са отделени. Такива бюджети не е имало преди", заяви Дариткова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване